dům

Dům č.p. 39 na p.č. 579, dům č.p. 40 na p.č. 578. Dům vznikl spojením dvou původem pozdně gotických objektů. Objekt prošel úpravou barokní i 19. století. Bližší stavebněhistorickou genezi objektu je třeba určit detailnějším stavebněhistorickým průzkumem. Dům stojí na dvojici úzkých, hloubkově orientovaných, pozdně gotických parcel. Je součástí řadové zástavby, tvořící severní frontu protáhlého náměstí. Vzhledem k mladším stavebním úpravám (zejména spojení dvou objektů), je orientován do prostoru okapově. Vstupní průčelí je ve všech podlažích šestiosé. Přízemí je zvýrazněno soklem, opatřeným černým keramickým obkladem. Plocha parteru je prolomena trojicí vstupů a trojicí výkladců. Vyjma vstupu v šesté ose, který je ukončen mírným segmentem, jsou zbylé otvory na fasádě pravoúhlé. Na vstupu a výkladci ve 4. a 5. ose se na fasádě propisují rovněž stopy klenutí. Segmentem ukončený vstup uzavírají dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s výplněmi, a s nadsvětlíkem (2. polovina 19. století). Vstupní fasáda je opatřena břizolitovým nástřikem (snad okolo 1925 ?). Stejně tak částečně i dvorní fasády. Na dvůr se vstupuje segmentově zaklenutým vstupem v první ose zleva. Většina okenních otvorů je pravoúhlá. Na přízemní pultově zastřešené přístavbě v levé části hmoty objektu jsou okna se segmentovými záklenky. Střecha hlavní budovy do náměstí je sedlová s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou na koso kladené eternitové šablony. Objekt byl v průběhu terénního orientačního průzkumu zpřístupněn pouze částečně. Za vstupem v pravé krajní ose z náměstí je situován dodatečně předělený prostor zaklenutý valenou klenbou se styčnými trojúhelnými výsečemi. Přilehlý prostor části chodby je zaklenut jedním polem plackové klenby. Za ním při pravé straně probíhá segmentově zaklenutá chodba na dvůr. Chodba je opatřena podlahou z litého teracca. U č.p. 39 v přízemí prostora do náměstí zaklenuta plackovou klenbou. V prvním polopatře do dvora u č.p. 40 je zachován trámový strop. Zbylá podlaží plochostropá. V interiéru dochováno množství historických výplňových konstrukcí. Při západní hranici pozemku stojí přízemní zděná stavba, zastřešená pultovou střechou. Střecha je pokryta eternitovými šablonami. Stavba je zaklenuta stlačenou valenou klenbou s trojbokými výsečemi.