dům

Novostavba po požáru 1856. Stavba založena na starších sklepech. Dům, postavený na zhruba obdélném půdorysu, je situován v řádové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Vstupní hladce omítaná fasáda je řešena v duchu historizmu 2. poloviny 19. století. Hlavní vstupní průčelí je v přízemí tří - a v obou patrech pak sedmiosé. Třetí osu zleva tvoří segmentově zaklenutý vjezd, uzavřený novodobými dvoukřídlými vraty s nadsvětlíkem. Segmentově zaklenuté jsou i oba okenní otvory v přízemí (otvor ve druhé ose vznikl vybouráním původně tří menších okenních otvorů - patrné z fotografie z roku 1961 v archivu NPÚ). Oba krajní otvory jsou ve vrcholu zvýrazněny segmentovými po stranách zalomenými římsami s koncovými konzolkami. Patro od přízemí odděluje kordonová římsa se zubořezem. Okenní otvory v patře mají půlkruhové záklenky. Trojice středových oken je rozměrově větší, než dvojice oken postranních. Střední osu původně tvořil zřejmě vstup na balkónek (?) - nutno ověřit detailnějším průzkumem. Otvory jsou ve vrcholu zvýrazněny půlkruhovými nadokenními římsami, nesenými konzolkami. Římsy větších oken mají na vnitřní straně zubořez. Menší krajní okna jsou propojena podokenními římsami. Druhé patro odděluje hladký parapetní pás, ukončený vespod obloučkovým vlysem. Okenní otvory druhého patra jsou na výšku obdélné, zvýrazněné ve vrcholu zalamované nadokenní římsy, nesenými drobnými konzolkami. Fasádu ve vrcholu ukončuje profilovaná korunní římsa se zubořezem. Okna obou pater jsou dvojitá, v patře troj- (šestitabulková spodní křídla) a ve druhém patře čtyřkřídlá (osmitabulková), křídla ven i dovnitř otevíravá. Vnější okenní rámy jsou osazeny v líci fasády. Hladce omítnuté dvorní průčelí je členěno pouze pravoúhlými okenními otvory různých rozměrů a v levé krajní ose rozměrným segmentově zaklenutým vjezdem do dvora, uzavřeným novodobými dvoukřídlými vraty (2. polovina 20. století). Fasádu ve vrcholu ukončuje profilovaná korunní římsa. Střecha domu je sedlová s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky.Průjezd situovaný při pravé straně dispozice je zaklenut segmentovou klenbou zesílenou klenebními pasy. Místnosti v přízemí nalevo od průjezdu jsou zaklenuty segmentovými klenbami, většinou s vpadlými obdélnými zrcadly. Ve středu dispozice se nachází schodiště do pater. Horní úroveň suterénu je zaklenuta kamennou valenou klenbou, odtud přístup do druhého sklepu ve skále.Severní hranici pozemku uzavírá přízemní zděný dvorní trakt, krytý sedlovou střechou. Střešní krytinou jsou ploché pálené drážkové tašky. Dvorní trakt je na pozemku zanesen již na stabilním katastru z roku 1843, tento však měl jiný půdorys. Do jaké míry tedy v sobě dnešní trakt obsahuje starší zdivo by bylo potřeba určit detailnějším průzkumem. V níže citovaném průzkumu města z roku 1963 je totiž trakt označen jako zbořeniště. Stav - dokončení: závady: setřeno spárování pod nadokenními římsami otvorů v přízemí a druhém patře (foto. z r.1961 z archivu NPÚ). Odstranění původně tří menších oken v přízemí a jejich nahrazení jedním rozměrným. Zmenšený středový otvor v patře a zřejmě odstraněný balkónek (?). Doporučení: Zachovat úpravu hlavního průčelí, s tím, že je potřeba obnovit spárování pod nadokenními římsami otvorů v přízemí a druhém patře. Pokud se potvrdí detailnějším průzkumem, obnovit balkónek a jeho vstup. Zachovat členění a způsob osazení a otevírání oken v patrech (pouze u oken v patře je žádoucí vrchní půlkruhové křídlo rozčlenit svislým příčníkem).