textilní továrna

Areál bývalé továrny je situován na severovýchodní straně průjezdní komunikace, v dnešní ulici Sokolská. Areál obsahuje řadu budov a pozemků, z nichž pouze některé jsou kulturní památkou. Jde o tři tovární haly, ohradní zeď a oplocení továrních budov, vilu čp. 2, její oplocení a opěrné zdi. Tovární hala I. je nejstarší památkově chráněná budova areálu, pochází z druhé poloviny 19. století. Tvoří ji dvě třípatrové obdélné části, napojené na sebe v ose – každá s jinak členěnými fasádami, ale se stejnou výškovou úrovní podlaží. Obě části mají nízkou sedlovou střechu. Tovární hala II. je třípatrová budova obdélného půdorysu s několika rizality, pochází z počátku 20. století. Fasádu kromě velkých průmyslových oken člení průběžné pilastry, v části také nadokenní římsy a hlavní klenák. Střecha haly je rovná. Dvoupatrová tovární hala III. má obdélný půdorys s rizalitem na jihozápadě. Většina plochy stěn je vyplněná velkými průmyslovými okny, fasádu člení také průběžné pilastry, oddělující trojice os. Střecha haly je rovná. Hala byla postavená na počátku 20. století. Zděnou omítnutou zeď, ohraničující tovární areál na severozápadní straně, rytmizují pravidelně rozmístěné hranolové sloupky, mírně zeď převyšující. Oplocení před tovární halou III. má podezdívku, rozdělenou hranolovými sloupky. Mezi nimi jsou pole mřížového plotu, jehož svislé pruty ukončují hroty. Patrová vila čp. 2, postavená v roce 1897 a přestavovaná 1910-11, má obdélný půdorys rozšířený o rizality a patrovou zimní zahradu, před níž je krytý vstupní prostor. Fasády mají bohaté architektonické členění, včetně štukové výzdoby, střechy jsou valbové. U vily se nacházejí dvě nad sebou umístěné opěrné zdi z lomového kamene, které mají korunu zdiva krytou kamennými deskami. Ve spodnější z nich jsou dva malé sklepy. Oplocení areálu továrnické vily má podezdívku, pravidelně přerušovanou hranolovými sloupky - vzniklá pole vyplňuje mřížový plot se svislými pruty, ukončenými ostrými špičkami.