kanovnický dům

V sousedství kapitulního proboštství úmístěné dva menší spojené objekty v jeden. Jednopatrová budova obdélného půdorysu o desetí okenních osách v průčelí. Střední čtyři okenní osy tvoří mělký rizalit, završený trojúhelníkovým atikovým štítem s kruhovým oknem. Fasáda je členěna v přízemí lineární celoplošnou bosáží s bosovanými nárožními pilastry. V prvním patře, odděleném kordonovou římsou pokračuje bosáž na nárožních zdvojených pilastrech. Ve vrcholu je pak umístěna profilovaná koruní římsa. Středový rizalit průčelí je v patře pročleněn pilastry v nároží a ve středu mezi dvojicemi okenních os. Okenní ostění, stejně jako ostění dvou průjezdů, na úrovní třetí okenní osy z každé strany, pochází z doby kolem třetí třetiny 18. století. Vnitřní dispozice je vcelku zrcadlová s chodbou zaklenutou plackou. Centrální dvojramenné schodiště je zaklenuto placičkami na podestách a plackami. Prostory v patře objektu jsou plochostropé s dochovaným souborem původních barokních dveří. Na průčelí byla ve 20. století osazena pamětní deska P. Aloise Šebely. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - břidlice