kostel sv. Petra a Pavla s ohrazením hřbitova

Areál kostela sv. Petra a Pavla se nalézá v severozápadním koutě náměstí městyse Nový Hrádek. Do areálu se vstupuje brankou segmentově zaklenutou, která je chráněná v rámci ochrany ohradní zdi (poz. parc. 1). Před samotným vstupem do areálu se na levé straně vstupní brány nalézá chráněný Krucifix umístěný na pozemkové parcele náměstí (poz. parc. 1593/1). Do jižní části ohradní zdi je zakomponovaná budova chráněné kaple (poz. parc. 1) a na východě pak nechráněná budova márnice. Na hřbitově je pod r.č. 31400 chráněn pomník rudoarmějců u nějž je však třeba uvažovat o zrušení ochrany. Předmětem ochrany je budova kostela (st.p.1), kaple (poz.parc.1), ohradní zeď (poz. parc.1) a kříž (poz. parc. 1593/1), chráněny jsou rovněž pozemky st. p. 1 a poz. parc. 1.