hájovna

Hájovna je zděná omítnutá přízemní budova půdorysu tvaru písmene U – s krátkými dvorními křidélky. Jihovýchodní průčelí (ke komunikaci) je devítiosé. Ve střední ose je umístěn vstup s jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce. Nad nimi, dnes oddělený zděným pásem, je nadsvětlík s třemi na šířku orientovanými skleněnými tabulkami. Nadsvětlík je širší než současný dveřní otvor, který byl mírně zúžený. Ve zbývajících osách jsou okenní otvory, v krajních osách zazděné. V otvorech jsou osazena ve špaletě dvoukřídlá okna s poutcem oddělenou horní částí. Ta je u os druhé a třetí zleva a třetí zprava rozdělená svisle na poloviny, u ostatních oken nedělená. Fasádu člení slepé arkády, vymezující jednotlivé osy. Jejich stojky jsou opatřené pásovou bosáží, oblouky arkád rovněž, avšak sledující tvar oblouků – s naznačenými klenáky. U pat oblouků probíhá po celé šíři stěny profilovaná římsa, průčelí završuje profilovaná římsa hlavní. Obdobně je provedená také čtyřosá jihozápadní fasáda, jejíž krajní osy jsou zaslepené a ve zbývajících jsou okenní výplně. Na levé straně je hladce omítnutá stěna dvorního křidélka, bez otvorů. Je stejně vysoká jako hlavní část budovy. Protější strana je podobná, avšak zde jsou zazděná okna v osách druhé a čtvrté zleva. V hladké stěně druhého dvorního křidélka je dvoukřídlé okno ve špaletě, s poutcem oddělenou horní částí. Dům i obě křidélka mají valbovou střechu, krytou plechovými šablonami. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše zasazeny dva zděné vikýře se sedlovou plechovou střechou. V jejich přední stěně je novodobé nedělené okno.