socha Krucifixu (tzv. Zelený kříž)

Přibližně 4,5 m vysoká statue z nazelenalého pískovce nad strání Kněžné. Na trojbokém stupni (kopírujícím i vystupující nárožní voluty) postament, na něm koule s reliéfy, z ní vyrůstá točený sloup, na něm vlastní kříž s tělem Krista. Stupeň s obvyklou profilací ovalené desky na lištce. Postament s profilovaným soklem (obrácená vzpěrnice, obloun, ustoupená destička). Tělo postamentu hladké s vystupujícími rokajovými obrazci s květy, obdobně zdobeny i boky volut. Na čelech volut ryté rámce, oblouky volut profilovány výžlabkem s odsazením ke středu. Na zadní straně v rámci rytý vyčerněný nápis, pod ním smyté zlomky malovaného nápisu. Krycí římsa postamentu (lesbické kyma, deska na ustoupení, vyžlabením přecházející v destičky pod oblounem, sima). Kolem koule (o průměru asi 60 cm) se ovíjí reliéfní had, na čele fantastická zvířecí maska s mříží v hubě- pekelná brána, na ní reliéf stromu poznání s poškozenými postavami Adama a Evy. Na kouli osmiboká patka, ukončená oblounem s lištkou, na čelní stěně s reliéfem lebky a skřížených hnátů. Vysoký točený dřík ukončen deskou s předstupujícím oblounem. Kříž s mírně kónickou stojkou, na něm podživotní, detailně vypracovaná postava Krista s tabulkou „INRI“ nad hlavou.