sousoší Piety

Na nízké dvoustupňové kvadratické podestě s předsunutým stupněm (klekátkem), spočívá vysoký hranolový sokl s rozšířenou spodní částí, nahoře ukončený vyloženou profilovanou římsou. Na soklu je na nízkém kvádrovém plintu osazeno sousoší Piety – sedící Panny Marie, v jejímž klíně spočívá vertikálně sesuté, pololežící, poloklečící Kristovo tělo. Kristova pravice volně splývá podél Mariiny pravé nohy. Maria svou pravicí podpírá synovu hlavu a levicí pozvedá jeho bezvládnou levou ruku. Ježíš je podán v aktu, pouze v bederní roušce, Maria je oděna v přiléhavém spodním rouchu a svrchním plášti. Její hlavu kryje vlasová rouška (maforion), přes níž je přehozen ještě svrchní plášť. Na hlavě má mohutnou korunu završenou křížkem. V Mariině hrudi je vetknuto sedm kovových mečů, symbolizujících tzv. „sedm bolestí Panny Marie.“ Na přední straně soklu německý nápis ve fraktuře: Dein Sohn o Maria / sei immer unser Trost / in / Leiden //. Signováno na soklu: 1858 I. B.