fara

U spojnice ulic Komenského a Zdíkova situovaná jednopatrová budova fary obdélného půdorysu se sedlovou střechou (krytina eternitová tabulka). Hlavní směrem do ulice okapově orientované průčelí je sedmiosé. Okenní otvory jsou obdélné s jednoduchou šambránou. Hlavní vstup do budovy je umístěn v obdélném kamenném profilovaném portálu nad ním nápisová deska s rytým latinským chronogramem: Me De Core CV rarVnt erIgere IstI ILLMI ILLMI DNI : ERNESTVS IVLIVS S:R. I. COMES DE GELHORN L.B. DE/ PetERSWALDT. S. C.M: CAMERARI, CONSILIARI, ET SUPREMI REGIMINIS IN SU/ PERIORI ET INFERIORI/SILESIA ASSESSOR DNVS HAEREDITARI, IN BLANSKO ET EI, FRATER GERMAN, AC COHAEREDITARI, DNVS/DNVS COMES ANTONIVS FRANCISCVS TVNC TEMPORIS FELICISSIME REDUX EX PRO/ VINCIJS. IN HANC EXSTRVCTIONEM AEDIS PAROCHIALIS LIBERALITATEM, ET SPECIALEM INDUSTRIAM CONTRIBVIT. nOBILIS AC GENEPROSVS DNVS FRANCISCVS SCHMIDT A MVLTIS AM ANNIS HVIATIS DOMINIJ BENE MERIT ? CAPITANEVS VTI ET ANTE FECIT PENE ERECTIONEM TVRRIS ET RENOVATIONEM ECCLESIAE: ANNO UT SUPRA QVEM GRATITVDINIS ERGO POSVIT HIC ADM RNDVS AC DOCTISS DNVS ANDREAS IOAN IRCZEK AA: LL: ET PHILIAE MGR. SS.THLIAE CANDIDAT, PRO TVNC PAROCHVS IN BLANSKO Fec. Ioan Hyacint “Zelandr. Polonus. Portál je ukončen segmentově rozeklaným nástavcem, do něhož je vložen štít se znakem Hrabat z Gellhornu. Vstup do fary je z ulice umožněn přes schodiště. Boční štítové průčelí je dvouosé. Okenní otvory jsou obdélné, pouze ve vrchním štítovém patře jsou půlkruhově zakončení. Dvorní průčelí je doplněno o plochostropý přístavek.