brána usedlosti čp. 7

Brána statku čp 7 stojí v JV části obce. Je zděná, povrch má opatřen hladkou omítkou bílé a krémové (štukové ozdoby) barvy. Má valeně klenutý vjezd štukově rámovaný kolem oblouku. Pilíře brány jsou členěny kvádrováním. Ve vrcholu brány je štít obloukově zprobýbaný, uprostřed převýšený, lemovaný úzkou profilovanou římsou, krytinu tvoří prejzy. Pod převýšeným středním obloukem je umístěna datace 1897, (mezi hvězdami, uprostřed čísel datace kříž). Pod krajními oblouky vystupjí kruhové medailony s písmeny J- S, v rozích pak osmicípé hvězdy. Vjezdová vrata jsou dřevěná, dvoukřídlá, skládaná, v horní části s mezerovitě do vějíře kladenými ozdobně vyřezávanými lištami. Na bránu navazuje nižší branka, segmentově klenutá, umístěná v rovné zídce kryté prejzy. (Podrobný popis viz DL z roku 1985.) Předmětem památkové ochrany je brána s brankou na příslušném pozemku.