budova bývalého kláštera

Klášter se nachází na mírné vyvýšenině na levém břehu Moravy. Jedná se o čtvercovou dispozici se čtyřmi nárožními věžemi. Budovy konventu v severní části jsou soustředěny kolem tří dvorů. Od prelatury umístěné v jižní části je odděluje příčně položený trakt bývalého konventního kostela a knihovny, v ose opatřený hlavní věží. Budovy jsou dvoupatrové se sedlovými střechami, velký sál konventu kryje mansarda. Nárožní věže jsou třípatrové, kryté cibulovými báněmi s lucernami. Hlavní věž má šest pater a je krytá nízkým stanem. Východní, severní i západní křídla jsou v přízemí (na severu i západě značně zvýšeném) členěny plastickou bosáží, která přechází i na sokly nárožních věží, čtvercová okna doplňují rovné římsy. Na masivní kordónové římse spočívá vysoký pilastrový řád sahající přes obě patra, iónské hlavice nesou zalamující se kladí. Okna prvního patra opatřená v parapetech kuželkami mají rovné římsy, okna druhého patra jsou v jednoduchých šambránách. Nárožní věže jsou členěny obdobně. Západní průčelí prostupuje mírně převýšená odlišně pojatá fasáda bývalého konventního kostela, členěná nárožními pilastry a hlavní římsou nesoucí dvoupatrový volutový štít ukončený trojúhelným tympanonem. Štít je členěn vertikálně čtyřmi mělkými pilastry bez hlavic a horizontálně dvěmi jednoduchými neprofilovanými a jednou římsou s bohatší profilací nahoře. První římsa obíhá vysoké sokly pilastrů, v úrovni druhé římsy dosedají na krajní pilíře kamenné obelisky a obrys štítu obohacují postranní voluty, vrchol je zdůrazněn odsazeným frontonem. Hladký úsek napravo od kostela je zbytek věže. Průčelí konventního kostela je tříosé, původní vysoké okno s půlkruhovým záklenkem, které je opatřeno profilovanou šambránou bylo původně až k úrovni třetího podlaží zazděno a po jeho stranách v nižších podlažích přeražená nová, menší okna. Jižní křídlo celé hmotové dispozice se středním pavilónovým rizalitem o jedenácti osách má rovněž bosované přízemí. Patra obou křídel člení vpadlé lizénové rámy a průběžné ploché kladí. Pravoúhlá okna v profilovaných rámech prvního patra doplňují rovné římsy. Vlastní rizalit s bosovanými nárožími člení vysoké pilastry s kompozitními hlavicemi na dvě tříosá křídla a střední pětiosou část vypnutou do elipsy. Střední vstupní portál nesený dvěma dvojicemi toskánských sloupů podpírá v patře balkon, spojený se středním oknem a v horní části také dekorativně pojednaným rámcem znaku opata s dochovanými postavičkami géniů a ozdobnou vázou od J. Winterhaldera. Po obou stranách jsou pravoúhlé portály ukončené zalomenými římsami. Portál je v pianu nobile spojen s velkým oknem, sloužícím zároveň jako vstup na balkon, jež je ohrazený ozdobným kovaným zábradlím. Vysoká, půlkruhově zakončená okna se slepou balustrádou ve spodní části jsou bohatě zdobena volutami spojujícími záklenek s trojúhelníkovými supraportami a zlaceným štukem v podobě květinových girland, akantů, pentlí a putti. Pravoúhlá okna druhého patra po stranách rizalitu jsou nahoře zakončená mušlovými ornamenty a vzhůru otočenými volutami a dole s kapkovitými závěsy. Oválná okna horního patra jsou zdobena mušlovými motivy, vegetabilními závěsy a ve spodní části dvojicemi svázaných palmových ratolestí. Okna křídel rizalitu mají v prvním patře pilastry lemované ostění s půlkruhovými záklenky, v parapetech kuželky a v nadpraží bohaté festony. Jsou ukončeny trojúhelnými tympanony. Rizalit je zakončený hladkým trojúhelným tympanonem, představeným kuželkové balustrádě. Balustráda na půdorysu středového rizalitu je tvořena šesti sokly pod plastikami a čtyřmi poli kuželek, atikou je rozdělena na pravou a levou část. Půdorysně tvoří půloblouk, v nárysu dva pravoúhlé trojúhelníky. Ve vrcholu je osazena socha sv. Norberta, po stranách sochy přemyslovských zakladatelů (Ota I., Vratislav, Ota III.) a dvou andílků. Sochy jsou v nadživotní velikosti. Dvorní průčelí jižního nádvoří prelatury o 10 x 17 osách, má na západní i východní straně přízemní arkády s profilovanými archivoltami a klenáky ve vrcholu. Jsou nesené hranolovými pilíři. Patro oddělené římsou je rytmizováno dvojicemi toskánských pilastrů nesoucích zalamující se kladí s metopami a triglyfy. Okna mají rámy s ušima a půlkruhovými štíty. Jižní fasáda bývalého konventního kostela je čtyřosá, členěna vysokým pilastrovým řádem. Plochy polí vymezené pilastry jsou obklopeny lizénovými rámy, dříky pilastrů mají vpadliny, na jihovýchodním rohu lodi jsou pilastry zdvojené. Vlys zalamující se kolem pilastrů je členěn triglyfy. Jednoosá fasáda presbytáře je obdobně členěná, pilastry jihovýchodní nároží jsou rovněž zdvojené. Okna přízemí a okna 1. patra jsou z 19. století, lemuje je pouze plochá lišta, v přízemí jsou osazeny novodobé mříže. Okna 3. podlaží s půlkruhovým zakončením jsou barokní, oblouk dosedající na šambránu zalomenou do tvaru uší s kapkami obíhá profilovaná římsa. Sdružené okno 1. patra presbytáře lemuje plochá lišta stejně jako obloukové okno 2. patra. Sedlová střecha kostela přecházející k mírně zúženému presbytáři je na východě zakončena štítem, jehož část zakrývá střecha později přistaveného patra nad sakristií. Z půdního prostoru je dobře patrná vnitřní část štítu členěného vertikálně i horizontálně složitěji než starší západní štít. Štít je dvoustupňový, se soklem a pásovou bosáží, v prvním patře jsou ve třech polích oddělených pilastry tři slepé arkády, v dalším patře jen měkká vpadlina, celý štít je završen frontonem. Voluty štítu jsou doplněny piniovými šiškami a obelisky. Na kostel navazuje průchodná věž. Východně od věže navazuje trakt s knihovnou v 1. patře. Je členěn obdobně jako ostatní křídla, pouze v 1. patře systém arkád nahradila okna doplněná střídavě půlkruhovými a trojúhelnými tympanony. Dvorní průčelí jižního traktu prelatury s dvakrát odstupněným rizalitem (obsahujícím schodiště) je v křídlech členěno jako východní a západní trakt. Střed „schodišťového“ rizalitu o pěti osách člení v přízemí ploché rámování, obě patra spojují pilastry s kompozitními hlavicemi, nesoucími kladí. V ose přízemí je portál s půlkruhovou archivoltou s velkou střední konzolou. Je vložen mezi dva toskánské pilastry nesoucí úseky kladí, na nichž leží balkón s původní páskovou mříží. Okna 1. patra doplňují trojúhelné tympanony, v parapetech mají vpadlé výplně. Sdružené dveře na balkon mají v nadpraží segmentový tympanon. Okna 2. patra jsou čtvercová. Obě ustupující křídla rizalitu mají v přízemí slepé arkády s třemi vloženými okny. Nároží pater lemují bosované lizény a člení je kordónová římsa. Okna 1. patra v obdélných rámech ukončují půlkruhové římsy, čtvercová okna 2. patra doplňují klenáky. Severní část dispozice obsahuje tři dvory vlastního konventu.