zámek

Čtyřkřídlá, zděná, čtyřpodlažní, podsklepená stavba, nacházející se v západním bloku zástavby Horního náměstí. Od prostoru náměstí je zámecký areál oddělen ohradní zdí, vymezující prostor bývalého zámeckého příkopu. Uzavřená dispozice zámeckých křídel obklopuje vnitřní dvůr půdorysu čtverce. Severní zámecké křídlo uzavírající původní trojkřídlou renesanční dispozici, je přízemní, má neorenesanční fasádu. Při západním traktu křídle zámku se nachází válcová věž, představující výraznou dominantu dálkových pohledů na město. Střecha objektu je sedlová s valbami, krovy jsou původu barokního, částečně novější. Střešní roviny jsou prolomeny vikýři trojúhelníkového tvaru s půlkruhovým prosklením, ve střeše každého z křídel se nacházející tři vikýře. Průčelí o 5 x 5 x 7 okenních osách jsou hladká, ukončená fabionovou korunní římsou, okna jsou sdružená, v kamenných šambránách, s nadokenními a parapetními římsami. Zámek je přístupný východním průčelím, ke vstupu vede kamenný most, členěný se třemi mostními oblouky. Vstupní, východní průčelí východního křídla je čtyřpodlažní, se třemi nadzemními podlažími. Vstup do zámku je lemován kamenným bosovaným půlkruhovým portálem, vloženým do edikuly s toskánskými sloupy, jež nesou kladí a rozlomený štít. Do štítu je vloženo sdružené okno s volutovými křídly, mezi okny je penízkový ornament. Východní průčelí je pětiosé v 1. a ve 2. patře, v přízemí je sedmiosé včetně bočních přístaveb. Okna jsou sdružená v kamenných šambránách s parapetní římsou a profilovanou nadokenní římsou. Okna se od přízemí do patra rozměrově zvětšují, okna v přízemí a v 1. patře jsou šestitabulková, okna ve 2. patře osmitabulková. Jižní průčelí jižního křídla je v přízemí čtyřosé, v 1. patře šestiosé, ve 2. patře sedmiosé. V přízemí je situován vstup na terasu se segmentovým záklenkem. V 1. patře je slepé okno s fragmentem pozdněgotického ostění. Okna v patrech jsou sdružená v kamenných šambránách a s profilovanou nadokenní římsou; jsou osmitabulková. Tři střední okna 2. patra mají nadokenní římsu vlnovitě zprohýbanou, okno je segmentové, desetitabulkové, postranní okna jsou úzká, čtyřtabulková. Střední okno jižního průčelí ústí na železný balkón, osazený na konzolách s volutami. Západní průčelí západního křídla je šestiosé, s vloženou válcovou čtyřpatrovou věží s hladkou fasádou. Věž je ukončena strmým jehlanem kuželem. Okna v patře křídla jsou šestitabulková, okna věže v přízemí a v 1. patře jsou s pozdně gotickým ostěním. Severní křídlo zámku je připojeno k domu č. p. 35. Severní průčelí východního křídla je ukončeno dvěma osami slepých sdružených oken v kamenných rámech s profilovanou nadokenní římsou. Severní strana patrového západního křídla je ukončena jednou osou oken sdružených, umístěných v rámech. Průčelí severního křídla je neorenesanční. Dvůr přibližně čtvercového půdorysu je přístupný klenutým průjezdem ve východním křídle, v průjezdu se nacházejí kamenné portály, je zde situován nástup na schodiště do pater. Okna ve dvorních průčelích jednotlivých křídel jsou sdružena v kamenných rámech, fasáda je hladká, dvorní fasáda severního přízemního křídla je bosovaná s velkými půlkruhovými okny, mezi něž jsou vloženy pilastry, ukončené profilovanou římsou. Ve dvorním průčelí jižního křídla se nacházejí fragmenty pozdně gotického ostění.