kostel Narození Panny Marie

Kostel Panny Marie stojí v centru obce, na jižním konci návsi. Jedná se o neogotickou zděnou hladce omítnutou jednolodní neorientovanou stavbu (presbytář směřuje k jihu) s presbytářem tvořeným pěti stranami pravidelného osmistěnu (s přízemní sakristií na východní straně, s příčnou lodí a s mírně předstupující hranolovou věží v ose hlavního severního průčelí. Po stranách věže jsou na východě dvě místnosti nad sebou a na západě schodiště (pouze z vnější západní strany přístupné) vedoucí na kruchtu a dále do věže. Kostel je zastřešen soustavou sedlových, břidlicí krytých, střech, pouze nad závěrem presbytáře je valba. Loď má na každé straně po třech lomených oknech kružbami o jednom svislém prutu, tatáž okna jsou na čtyřech stranách presbytáře (nad sakristií není). V čelech příčné lodi jsou okna s kružbami o dvou svislých prutech. Hlavní severní průčelí má v přízemí věže hlavní vstup – lomený profilovaný portál s dvoukřídlými dovnitř otvíravými svlakovými dveřmi ozdobený po stranách fiálami a nahoře vimperkem s kvadrilobem v němž je reliéf řeckého liliového kříže. Nad portálem lomené okno vyplněné poměrně jednoduchou růžicí. Druhé patro věže (v úrovni střechy chrámu) má trojici vysokých úzkých lomených oken z nichž postranní jsou slepá, další zvonové patro věže je o něco užší a má na každé straně po dvou vysokých lomených oknech s dřevěnými žaluziemi. Střechu věže tvoří osmiboký jehlan krytý břidlicí, stěny věže jsou zakončeny trojúhelnými štíty s cirerníky hodin a opěrné pilíře na nárožích fiálami. Sakristie má na východní straně sdružené lomené okno a na jihu obdélný skromně profilovaný portálek s levými dovnitř otvíravými svlakovými dveřmi.