pruský pomník bitvy r. 1813

Pomník je umístěn ve Varvažově v blízkosti křižovatky silnic č. 13 od Libouchce a silnice č. 248 od Telnice. Areál je ohražen od silnice plotem ze svislých kovaných prutů spojených vodorovnými ližinami na betonové zídce. Vlastní pomník stojí na několikastupňovém podstavci čtvercového půdorysu, na něm stojí třikrát odstupňovaný hranolový sokl. Na něm na výšku postavený štíhlý pískovcový hranol. Hranol je na stěnách zdoben slepými kružbami s hrotitými oblouky, které stylizují katedrální gotická okna. Ve třech stranách je v horní části pod obloukem kruhový medailon. Dva postranní jsou vyplněny reliéfem pruské orlice, čelní vyplňuje v klasicizujícím stylu pojednaný zlacený portrét krále Fridricha Viléma III. z profilu vyobrazeného jako triumfátora s vavřínovým věncem na hlavě. V okruží hlavy je nápis: FRIEDRICH WILHELM III KOENIG DER PREUSSEN. Hranol je zakončen profilovanou římsou s krycí deskou. Na této desce je položen masivní vimperk zakončený velkou fiálou s kraby a pruským křížem na vrcholu. Po stranách v nároží jsou menší fiály zakončeny kraby. Stěny horního nástavce jsou vyplněny slepými kružbami novogotického výrazu. Na čelní straně je v poli pod zlacený vavřínovým věncem německý nápis. „DIE GEFALLEN / HELDEN EHRT DANK / BAR KÖNIG UND / VATERLAND / SIE RUHN / IN FRIEDEN / KULM. /DEN 30. AUGUST 1813.