kostel sv. Jiljí

Kostel sv. Jiljí je orientovanou cihlovou trojlodní bazilikou s pětiboce uzavřeným presbytářem. Střechy kostela jsou kryté mědi. V jižním nároží západního průčelí je situovaná kamenná hranolová věž vrcholící jehlancovou helmicí, protilehlá cihlová severní věž stojí jen do úrovně římsy 1. patra. V ose západního průčelí je umístěn gotický lomený portál a nad ním je pod baldachýnem situovaná socha Madony. Velkou část průčelí zabírá osově umístěné široké lomené okno s bohatě tvarovanou kružbou. Průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem zdobeným slepými půlkruhově zaklenutými nikami. K severní straně presbytáře je přisazena obdélná stavba, obsahující starou sakristii a kapli, krytá pultovou střechou. K jižní straně presbytáře je přisazena bývalá kaple sv. Doroty, dnes sakristie, a čtvercová předsíň otevřená novogotickým lomeným portálem. Po jižní i severní straně lodi jsou přistavěné čtvercové předsíně, přičemž severní byla v baroku upravena jako kaple. Průčelí jižní předsíně prolamuje pozdně gotický lomený portál rámovaný ve vrcholu oslím hřbetem. Stěny kostela člení opěráky a lomená okna s kružbami, v presbytáři nad jižní předsíni prolamuje stěnu velká rozeta.