kostel sv. Bartoloměje

Kostel je orientován, zděný s dřevěnou zvonicí při západním průčelí, jednolodní se sakristií při severní straně. Presbyterium je odsazené, trojboce uzavřené, na nárožích opřeno jednou odstupněnými opěráky. Jeho stěny (na jižní a jihovýchodní straně) s 4 gotickými okny s kružbami (dvoudílná kružba s motivem troj- a čtyřlistů). Presbyterium je zvýšeno dřevěným prkenným podsebitím na krakorcích. Ze severní strany presbytáře přiléhá sakristie obdélného půdorysu s pultovou střechou. Loď kostela obdélná - na průčelí a uprostřed podélných stran členěna jednostupňovými opěrnými pilíři, dvě hrotitá okna na jižní straně. Střecha nad lodí sedlová, pod okapem se uplatňuje rastr dřevěných konzolovitých závlačí. Krytina na celém objektu - šindel. V západním průčelí umístěn hlavní vchod do kostela s hrotitým pískovcovým portálem s profilovanými pruty a žlábky. Ostění doplněno omítkovou šambránou s červeně malovaným dekorem a kytkou ve vrcholu. Dveře jednokřídlé, svlakové konstrukce ze tří mohutných fošen, se 3 kovanými pásovými závěsy s motivem lilie na koncích, doplněné drobným kruhovým železným klepadlem a v horní třetině hrotitým okénkem s kovanou kosočtverečnou mřížkou. Ve špaletě proti dveřím zachována kapsa pro závoru. Nad portálem z exteriéru rytý, černě inkrustovaný letopočet 1397. Plochy vnějších stěn pokrývají rekonstruované hrubé vápenné omítky přírodní barvy s hlazenými bílými šambránami a špaletami oken. Na jižním průčelí u pravého okna restaurován zbytek původní gotické šambrány s ornamentální červenou lineární výzdobou a při nároží obnoveny v omítce sluneční hodiny s vročeními: 1682, 1760, 1798 a 1865. Okénko sakristie má dochované kamenné ostění s jeptiškou ve vrcholu a okosenými hranami šikmo zakončenými nad patkami. Západní průčelí je zakryto přístavbou dřevěné zvonice, štít není vyzděn, prostor krovu volně spojen se zvonicí. Krov hambalkový, s řadou sloupků v podélné střední rovině, provázaných ondřejskými kříži a doplněných vzpěrami tvaru A a V. V příčném řezu jsou sloupky spojeny vzpěrami tvaru V vedenými přes dva hambalky a při zemi v některých vazbách ještě krátkými vzpěrami tvaru A. V západním štítu středový sloupek nahrazuje ondřejský kříž. Krokve na koncích podpírají krátké sloupky, propojené pásky přes krokev až k námětkům. Presbytář má krov na zvýšené dřevěné štenýřové konstrukci (zvenčí obedněna), navazující přímo na krov lodi. Na opěrném pilíři při severozápadním nároží restaurován černý rytý nápis: „Byla Woda gmenowite W autery S.dussni Tak Že gi moch z Mostu dossachnauti A: 1689.“