venkovská usedlost

Zemědělská usedlost s uzavřeným dvorem. Tvoří ji obytné stavení s chlévy, dřevník (bývalá truhlářská dílna), stodola s přístavkem pro vepře a drůbež a kamenná zeď s klenutým vjezdem a brankou. Obytné stavení má v průčelí velkou světnici a světničku s roubenými stěnami, trámovým stropem (čela trámů ornamentálně vykrojená). K malé světničce je připojena černá kuchyně s valenou klenbou na pasech. V ní po levé straně je ohniště, v čele drobné okénko do zahrady, z druhé strany zdi, ve velké světnici je napojena pec. Hlavní vstup ze zápraží má kamenné ostění s nadsvětlíkem a výplňové dveře z poř. 20. století. Vstupní síň je zaklenuta plackou na pasech. Odtud vedou vstupy do komory s plackovou klenbou a do chlévy. V dalším dílu býval výměnek, vzniklý rozdělením původního velkého chléva, o 4 polích plackových kleneb do středního sloupku. Krov je hambalkový, střecha kryta šindelem. Lichoběžníková lomenice má dvě etáže, spodní bedněnou svisle, ostatní speřeně. Na dům usedlosti navazuje kolmo bývalá dílna s kamennou obvodovou zdí a lehkou dřevěnou stěnou do dvora. Má prkenný strop na trámech. Stodola má nepravidelný půdorys, kamenná obvodová zeď má různou sílu. Vnější zeď přístavku pro vepře a drůbež je kamenná, ostatní dřevěné. Z přístavku vedou schody do kamenného sklepa pod stodolou, s půlkruhově valenou klenbou.