zámek

Rozlehlá jednopatrová pětikřídlá budova, čtyři křídla obklopují čtvercový dvůr, páté křídlo vybíhá severním směrem. Střechy jsou sedlové, kryté eternitem, dříve břidlicí. Fasády jsou členěny soklem, kordónovou a konzolovou korunní římsou, v přízemí je z větší části pásová rustika. Na západním vstupním průčelí předstupují dva symetricky umístěné věžové rizality s plochými střechami, o patro vyšší než ostatní části zámku. Rizality mají v přízemí na čelní stěně dvě okenní osy, na bocích jednu okenní osu. V prvním patře rizalitů je na každé ze tří stran sdružené okno ze dvou oken s půlkruhovým záklenkem, ve třetím patře sdružené okno ze tří oken s půlkruhovým záklenkem. Střední část fasády mezi rizality má šest os, levá část od rizalitu tři osy, pravá část od rizalitu čtyři osy. Ve středu budovy je umístěn vstup se segmentovým záklenkem a s profilovaným ostěním, nad ním je pamětní deska s reliéfním portrétem a nápisem: „ZDE ŽIL A TVOŘIL ČESKÝ MALÍŘ / JOSEF MÁNES / V LETECH 1846 – 1867“. Vstup je akcentován atikovým štítem s erbem rodu Silva Taroucca. Jižní fasádě, orientované do parku, dominuje osově umístěný rizalit v podobě saly terreny, přístupný mohutným schodištěm v celé šířce rizalitu. Rizalit převyšuje korunní římsu a je ukončen konzolovou římsou a balustrádovou atikou, členěnou čtyřmi pilířky se sochami ženských postav v duchu antiky. Vstup tvoří tři půlkruhově zaklenuté otvory s profilovaným ostěním. Po stranách rizalitu jsou na každé straně tři okenní osy, v přízemí malá pravoúhlá okna, v patře větší sdružená pravoúhlá okna lemovaná šambránami, nadokenními a podokenními římsami a parapetními výplněmi. Boční východní fasáda je jednoduchá, terén se zde zvedá tak, že severní výběžek (páté křídlo) zámku je z východní strany jen přízemní s jedním vstupem. Patrová část východní fasády má 26 okenních os, přízemí je třináctiosé. Severní fasáda severního křídla má v patře 12 okenních os, dvě krajní zprava jsou zazděné, v přízemí je pravoúhlý vstup, dvoje vjezdová vrata a čtyři okna. Západní fasáda severního výběžku (pátého křídla) má v patře devět oken, v přízemí vstupy a malá okénka. Fasády, orientované do vnitřního uzavřeného nádvoří zámku, jsou řešeny obdobně jako vnější fasády, s pásovou rustikou v přízemí, kordonovou a korunní římsou, okna mají trojúhelníkové nadokenní frontony, balustrové parapety a jsou propojeny průběžnou podokenní římsou. Vnitřní dispozice je dvoutraktová u všech pěti křídel kromě přízemí pátého, vybíhajícího křídla, které je jednotraktové. Na vnitřní straně do dvora je chodba, v přízemí zaklenutá pruskými klenbami do pasů, v patře plochostropá. Místnosti v přízemí jsou částečně plochostropé, částečně klenuté klenbami valenými, valenými s výsečemi, valenou se styčnými výsečemi s hřebínky, segmentovou do traverz a plackovými klenbami. Místnosti v patře jsou plochostropé, případně s fabiony. Za hlavním vstupem v jihozápadním křídle je hala, na ni vpravo navazuje prostor mohutného trojramenného schodiště, neseného kanelovanými sloupy s ozdobným litinovým kandelábrem, meziprostor je tvořen půlkruhově zaklenutými arkádami na masivních pilířích. Druhé skromnější přímé schodiště je ve východním koutě uzavřené části dispozice. Malé kovové točité schodiště je zazděné v jihozápadním křídle. Na konci severního vybíhajícího křídla je kaple s oblým závěrem, zaklenutá dvěma poli české placky, členěná pilíři s pilastry s kompozitními hlavicemi, nesoucími bohatě profilované kladí. Pod úrovní terénu bylo v jižním křídle zámku nalezeno torzo zdiva dřívější tvrze, je prezentováno v suterénu okénkem do podzemí. Zámek je částečně podsklepený. Podél pátého křídla, mimo jeho půdorys, je pod zemí dlouhý sklep, který je valeně klenutý. Krov je tradiční dřevěné konstrukce, s hambalky a ležatou stolicí, jinde se stojatou stolicí, zčásti je použita i kombinace ležaté a stojaté stolice.