kostel sv. Vavřince

Na mírné vyvýšenině severozápadně od náměstí stojí jednolodní orientovaná stavba s nepatrně odsazeným rovně zakončeným kněžištěm. Na západě se k lodi přimyká hranolová věž, na jihu patrová sakristie (nedosahující však výšky korunní římsy lodi). Z obou stran se loď rozšiřuje mělkými kaplemi, které se navenek projevují jako rizality. Ze severu jsou z hmoty kostela vyčleněny dva schodišťové útvary, jeden vede na kruchtu, druhý do vyšších pater věže. Nároží jsou zaoblená, fasády hladké, členěné lizénovými rámy a profilovanou korunní římsou. Osvětlení zajištují segmentově sklenutá okna v horních částech stěn. Věž dělí kordonová římsa přecházející z lodi (zde korunní) a nepravá bosáž v nárožích. Zvonové patro prolamují okna se segmentovými záklenky, depozitář v patře (na západ směřující) pravoúhlé okno. Z jihu do kostela vedou tři pravoúhlé vstupy – do podvěží (s překladem neseným dvojicí volutových konzol a s trojúhelnou supraportou, před stavbou věže vedl vstup ze západu do lodi, odkud byl přesunut), dále vchod v rizalitu (v profilovaném ostění, krytý barokní tepanou mříží s úponky akantů) a do sakristie (nejjednodušší kamenné ostění). Střecha lodi je sedlová, zvalbená nad presbytářem a bočními vystupujícími prostory, sakristie má sedlovou střechu vymezenou trojúhelným štítem, věž stanovou stříšku, završenou makovicí s křížem. Do kostela se vstupuje podvěžím klenutým plackou, loď je zaklenuta valeně s trojbokými výsečemi mezi pasy, dosedajícími na římsová kladí přízedních pilířů, překrytých pilastry s římsovými hlavicemi. Stlačeným obloukem oddělené kněžiště klene placka, dosedající na římsové pilastry, boční kaple mají krátké úseky valené klenby. V západní části lodi se nachází hudební kruchta s klenbou stlačeného oblouku, podklenutá široce rozkročenou valenou klenbou s výsečemi. Sakristie má valenou klenbu s výsečemi, oratoř v patře je plochostropá.