zahrada a park

Zahrada byla pravděpodobně založena krátce po dokončení stavby ústavu (1909-1911). Neformální úprava sbírkového charakteru se rozprostírá na ploše přibližně trojúhelníkového půdorysu. Hlavní přístupová komunikace krytá betonovou dlažbou a lemovaná oboustranným stromořadím z Fraxinus exelsior ´Nana´ ji rozděluje na dvě části. Na poměrně malé ploše je soustředěno velké množství listnatých i jehličnatých dřevin mnoha druhů a kultivarů. Z původních dřevin se v zahradě nachází již jen několik jedinců smrku, (Picea abies, pungens), modřínů, zeravů, které by mohly dosahovat věku okolo 100 let, ostatní dřeviny jsou pravděpodobně mladší. Významnou kompoziční úlohu hraje několik červenolistých buků (Fagus sylvatica ´Atropunicea´, F. s. ´Rohanii´), které se uplatňují svou výraznou barevností. Mezi další zajímavé dřeviny patří Tsuga diverzigolia, Gleditsia triacanthos ´Inermis´, Liriodendron tulipifera aj. Před budovou školy se nachází květinový záhon. Prostory zahrady byly v nedávné době obohaceny výsadbami skupin odrůd rodu Rhododendron. Na části ploch bylo zřízeno dětské hřiště. Zahrada je ohraničena plotem z železných polí na podezdívce s výraznou vstupní branou, v zahradě byl postaven jednoduchý dřevěný altán. Na parcelách za budovou školy byla vybudována sportoviště a technické zázemí areálu. Rozloha 3,4 ha