socha sv. Vendelína

Socha tohoto světce, který je ochráncem stád a patronem pastýřů, stojí u silnice na hlavní ulici v Popicích nedaleko od hospody. Mladý pastýř je zobrazen v životní velikosti v statickém postoji, který je zdůrazněn dlouhou sutanou s vertikální lineární drapérií, jejíž splývavost nenarušuje ani krátká pelerína, ani podkasání v pase. Světec má ruce pokrčeny v úrovni pasu, v pravé ruce drží pozlacenou pastýřskou hůl. Mladý bezvousý obličej je lemován vlnitými vlasy, padajícími až na záda. Pohledem upřeným do dálky vyhlíží ve směru někdejší dobytčí cesty. Atributy sv. Vendelína jsou mošna, která mu visí křížem přes prsa na pravém boku, a ovečka ležící u světcovy pravé nohy. Jednotlivé segmenty sochy nebyly spojeny trny, nýbrž vápennou maltou. Socha je vysekána z mušlového vápence a stojí na podstavci z načervenalého pískovce, který je umístěn na čvtercové podnoži a členěn základnou, dříkem a římsovou deskou s plintem. Na čelní straně dříku je ve padlém rámu s pravoúhle ujmutými rohy vyryt donátorský nápis: Zu Ehren/des heiligen Wendelin/damit uns Gott anf seine/Fürbitte und unsere Gemeinde/vor Pest und ansteckender/Viehseuche bewahren möchte/errichtet von den Eheleuten/Mathias u. Klara/Rogelböck/aus Nro 182. Na zadní straně základny je vyryt letopočet 1873 a signaturu A. Loos. Podstavec se sochou chrání čtyři patníky s řetězem, dva patníky jsou původní pískovcové, dva byly zhotoveny z umělého kamene při restaurování. Rozměry: v= 405 cm, š=240 cm, h=240 cm Materiál: socha z litavského (mušlového vápence), sokl pískovcový