turistická chata Jiráskova

Stavba postavená na vrcholu kopce Dobrošov je obdélného půdorysu se dvěma rizality, přibližně ve středu půdorysu. Na jižní a severní stranu, kde je poloměr věže v podobě rizalitu vysunut ze stavby jako segment. Delší strana stavby je situována ve směru východ-západ. Budova je přízemní, s obytným podkrovím. Podezdívka stavby je z lomového kamene s hrubě otesanými kameny. Stavba je dřevěná a v přízemí, v místě vyhlídkových oken, vyzděná kamenem. Věž železobetonová, z větší části pokrytá šindelem, ochoz vyhlídky přiznaný beton. Na podezdívce je umístěno celkem 58 pamětních kamenů se jmény donátorů stavby. Projekt D. S. Jurkoviče nebyl zcela dodržen. Na počátku 2. světové války byla na západní stranu přistavěna krytá veranda s vyhlídkovou terasou místo střechy. Severní strana má ve střední části půlkruhový výstupek věže s přistavěnými kamennými příporami, vyzděnými do výše střechy.