dřevěný kříž s oplocením

Pamětní kříž je situován při silnici spojující Hrad Nečtiny s obcí Nečtiny, nad rybníkem Baba, nad zatáčkou silnice vlevo, v modřínovém háji, v mírném svahu. Jde o asi 6 m vysoký dřevěný kříž s vyřezávaným polychromovaným korpusem Krista v životní velikosti, chráněný stříškou, umístěný na pozemku vymezeném hranolovými sloupky a kovovým plůtkem. Latinský kříž je tvořený hranolem, ve spodní části rozšířeným do podoby soklíku, na jehož čelní straně je vyřezávaný nápis „p o S / 1888 / A.M.D.G. / 1943 / r e n“ (ad maiorem Dei Gloriam – k větší slávě Boží, obn. 1943). Sokl kříže má průřez 20 x 25 cm, vlastní kříž o průřezu 17 x 17 cm. Mezi rameny je na zadní straně kříže vložena kosočtverečná prkenná deska. Na kříži umístěna lidově pojatá vyřezávaná dřevěná socha Krista v životní velikosti. Paže Krista jsou široce rozpaženy, prsty na obou rukách nataženy. Hlava s naznačenou trnovou korunou je mírně skloněna k pravému rameni. Obličej ostře řezaných rysů se zavřenýma očima, vlasy splývající na ramena, tváře a brada rámovány vousem. Pod pravými žebry kruhová rána. Kolem boků je obtočená nařasená bílá rouška, uvázaná u pravého boku, sahající až nad kolena. Nohy přibity pravá přes levou, pravé rameno je nepatrně výše než levé. Nad hlavou Krista torzo původní nápisové desky. Kříž chrání dřevěná sedlová stříška, krytá plechem, lemovaná na spodním okraji vyřezávaným zdobným pásem s rostlinným dekorem. Kříž natřen hnědou barvou, Kristus barvou okrovou, bederní rouška bílá. Ohrádka kolem kříže obdélného půdorysu, tvořená po obvodu nízkým soklem, provedeným z pískovcových kvádrů. Na něm v nárožích čtveřice hranolových sloupků s profilovanými hlavicemi a stanovou krycí deskou, vše z umělého kamene. Sloupky jsou na zadní straně a na bocích pozemku spojeny jednoduchým kovovým plůtkem, na čelní straně kovový řetěz.