kostel sv. Jiljí

V centru obce v sousedství areálu zámku s parkem umístěna jednolodní orientovaná stavba farního kostela sv. Jiljí. Stavba kostela sestává z obdélné lodi v průčelí s vetknutým tělesem čtyřboké věže, vystupujícím z fasády v mělkém rizalitu a nad korunní římsu v rozsahu zvonicového patra. K lodi se na východní straně napojuje mírně odsazený presbytář, v závěru s přístavbou obdélné sakristie s depozitářem v patře. K jižní i severní straně presbytáře jsou napojeny další přízemní obdélné prostory. Hlavní průčelí je přístupné předsazenou terasou s ústředním a bočními schodišti o celkem pěti stupních, na čelní straně se zděnými zídkami s krycími kamennými deskami a kovovou armaturou zábradlí. Trojosé členění tvoří vlevo boční vchod pravoúhlého ostění plošné profilace a vpravo na místě vchodu osazené náhrobní desky v ostění v horní polovině s reliéfem erbovního aliančního znaku s helmem v klenotu a přikrývadly, v dolní polovině pak se sekaným majuskulním textem ve znění: VROZENA A STATECZNA/ PANI KATERZINA OTISSLAWKA/ ROZENA KOKORSKA NIEKDI/ PANI NA KOPZNICI ZDISSLAWI/ CICH WIEKU SVEHO PADESATE/ LET DOCKASIE ROKU 1686 DNE/ 39 MARCI SWUJ ZIVOT DOKONALA/ A W TOMTO CHRAMU PANIE ODPOCZIWA. Ve středovém mělkém jednoosém rizalitu je prolomen vyšší a širší pravoúhlý vstup s ostěním plošně profilovaným s kapkami a volutovým klenákem rovného překladu. Nad ostěním je zavěšena segmentově prohnutá profilovaná nadveřní římsa. Výše je pak umístěno hlavní obdélné okno segmentového zaklenutí v hladké šambráně s profilovaným parapetem několikadílné osnovy s pevným poutcem tvaru latinského kříže. Nad vyloženou korunní římsou se zvedá atiková zídka s vloženým trojúhelným frontonem rizalitu a zvonicové patro věže s postranními volutovými křídly a mal. oválnými okny. Zvonice je do tří stran otevřena obdél. okny segmentového záklenku v hladké šambráně s parapetem. Severní i jižní hladká fasáda lodi je členěna třemi okenními osami velkých obdélných oken segmentového zaklenutí, v první ose na obou stranách zaslepených. Na jižní straně je ve třetí ose prolomen pravoúhlý boční vstup s hladkým ostěním. K presbytáři o jedné okenní ose, obdobného tvarového členění oken, se připojují přízemní obdélné sakristie, osazenými termovými okny s vsazenou mříží na delších stranách. K východnímu závěru je přisazená obdélná sakristie s kratšími jednoosými stranami v závěru také jednoosá. Fasáda je členěna lizénovými rámy, ve spodní části otevřenými na přízední podnoži. V závěru ve vrcholu štít. zdi s jednoduchou otevřenou zvoničkou na konzolkách , mezi nimiž je vloženo kruhové střešní okno. Pravoúhlá obdélná okna bez šambrán pravidelné osnovy s pevným poutcem jsou doplněna na jižní straně samostatným pravoúhlým vchodem a na severní straně obě okna zaslepená. Objekt je završen sedlovou střechou, nad koncem lodi a presbytáře zvalbenou. Na věži je jehlancová čtyřboká helmice. Loď i kněžiště jsou zaklenuty valeně mezi pasy, dosedající na přízední pilastry a na hranách zkosené pilíře s římsovým kladím na iónských hlavicích. Sakristie a oratoř jsou plochostropé. Plochu klenby pokrývají původní lunetová zrcadla s malovanými vázami a průhledy do oblačné sféry s andílky, v presbytáři nesoucími symboly duchovního patrona kostela sv. Jiljí, v lodi pak církevních cností víry, lásky a naděje. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, hladké omítky, krytina - plech