škola - býv. vyšší státní průmyslová škola

Dvoupatrová dvoukřídlá nárožní budova na půdorysu U (dvorní křídlo je paralelní s průběhem křídla u ulice Štefánikovy, jen situované do zástavby. Nároží je vyznačeno rizalitem o třech osách na každou stranu a skoseno pro reprezentativní jednoosý vstup do budovy a završeno oktogonální cibulovou kopulí s lucernou a nadstřešní balustrádovou atikou. Na koncích křídel jsou také mělké rizality (pětiosé). Mezi nimi na vpadlých částech fasády po osmi osách. Fasáda je barevně pojednána vysoce kontrastně – na bílém základovém nátěru jsou tmavě vínově červené a tmavě okrové architektonické detaily. Uliční fasády jsou vybaveny náročným architektonickým dekorem. Patu budovy obíhá masivní pískovcový sokl prolomený systémem obdélných okének do suterénu. Na sokl navazuje vysoce plastická pásová bosáž přízemí, dále profilovaná kordonová římsa. Okna přízemí jsou pravoúhlá v jednoduchých rámech, se šestitabulkovými výplněmi. Na sokl navazují parapetní výplně oken patra – na rizalitech s balustrádami, mimo ně s kruhovým terčem uprostřed. Okna na rizalitech jsou zaklenutá polokruhově s volutovým klenákem, okna na zbytku fasády jsou pravoúhlá. Na rizalitech jsou v meziokenních osách kanelované korintské pilastry na vysokých soklech, které svazují patra. Cvikly záklenků oken jsou vyplněny vegetabilními rozvilinami. Okna druhého patra odděluje další kordonová římsa. Na rizalitech jsou parapetní výplně oken 2.p. vyplněny ve spodním poli centrálně komponovaným rostlinným dekorem, v horní části přímo pod parapetem jsou umístěny destičky, nesené draky. Okna 2.p. rizalitu mají podložené lištové ostění a ve vrcholu podložený masivní lichoběžníkový klenák. Stejné rámování mají i okna na vpadlých částech křídel, jejich parapetní výplně jsou ale odlišné – vždy se dvěma festony. Nad plošnou profilovanou kordonovou římsou nad 2.p. je plochý pás, na který navazuje zubořez a desková korunní římsa nesená vegetabilními volutovými konzolkami. Vstup na nároží budovy má v přízemí edikulový portál s kanelovanými iónskými sloupy a s andílčími hlavičkami ve cviklech záklenku. V supraportě ve tvaru roztrženého trojúhelníku jsou dva draci, nesoucí rollwerkovou kartuši se znakem města Pardubic. V portálu jsou zasazena původní dřevěná dvoukřídlá rámová vrata s vegetabilní kovanou mříží v nadsvětlíku. Na středovém rizalitu jsou ve středních osách osazeny dvě plastiky – Aristotelés a Pythágorás. Dvorní průčelí má z velké části zcela destruované omítky, které odhalují cihelné zdivo. Původní členění zajišťovala pásová rustika přízemí, patra byla hladká s profilovanými šambránami pravoúhlých okenních otvorů s šestitabulkovými výplněmi. Dvorek zadlážděn žulovými kostkami. Střecha kombinovaná ze sedlových střech s hřebeny podélně, krytá plechem. INT: Budova vznikla pro c.k průmyslovou školu a ze její původní funkce vyplývá i rozvrh prostor – křídly probíhají podélně chodby, ze kterých se vstupuje do aditivně řazených prostor kabinetů, učeben a dílen. Chodby mají zrcadlové klenby do traverz, případně segmentové klenby a jsou členěny sledem segmentově zaklenutých nosníků, které jsou podepřeny polopilastry s římsovými hlavicemi, přisazenými ke stěnám. Z velké části se zachovaly původní dlažby z doby výstavby budovy (v prostoru schodiště se vsazenou reklamní dlaždicí: „Rakovnické dlaždice“). Průběh chodeb v nadzemních podlažích sleduje i suterén – také se segmentovými nosníky, tentokrát bez zdobných pilastrů, s betonovými dlažbami chodeb a segmentovými klenbami. Nejhonosnějším prostorem bylo vstupní schodiště (dnes ztratilo svou funkci, protože hlavní vstup do budovy je vrátnicí sousedního domu. V přízemí začíná přímý úsek, na který navazují na podestě dvě schodiště do patra, situace se opakuje i o patro výše. Schodiště je vybaveno původním kováním poprsně zábradlí – pod dřevěným profilovaným madlem jsou jednotlivá bohatě dekorovaná pole s hlavním esovitým motivem. Ze stropu druhého patra je schodiště osvětleno velkým kovaným lustrem se šesti stínidly, dekorovaným především spirálami a volně zavěšenými vegetabilními útvary. Schodiště je vložena za nároží budovy a otevřeno segmentovými záklenky, dosedajícími na masivní pilíře s římsovými hlavicemi.