měšťanský dům

Řadový, štítový, volně stojící dům, převážně přízemní, cihelný s vápennou omítkou (na východě nátěr bílý a okrový, na severu silně zašlý, snad zelenkavý (?). Dispozice ustupuje z třítraktové při náměstí na dvou- a pak jednotraktovou vzadu. Hlavní (severní) průčelí: pětiosé, v rozsahu 3. - 5. osy s falešným patrem a štítkem. V 1. ose brána se stlačeným záklenkem, sokl hladký, v rámci s vykrojenými rohy. Vrata jsou kopií starších, s železnou rubovou konstrukcí, spodní část svisle bedněná, lištovaná, vrch z diagonálně kladených latěk. V přízemí ve 2. - 5. ose čtyřtabulková okna se segmentovým záklenkem a hladkými šambránami s hl. klenákem, v patře 4 šestitabulková okna (krajní žaluziová) v líci, s profilovanou parapetní římsou a hladkou šambránou s ušima a hlavním klenákem. Patrová část vymezena pilastry a ukončena profilovanou římsou, na níž sedí vykrajovaný štít, ukončený profilovanou římsou: její boční části konvexkonkávně tvarované, ukončené volutou, střední přímá část nesena pilastry, převrstvenými rozměrným trojúhelníkem z profilované římsy, v něm půlkruhové okénko s profilovanou šambránou a klenákem. Západní průčelí: podbrádková podstřešní římsa, několik okének. Východní průčelí: Úplně vlevo ohradní zeď s otisky plackových kleneb zlikvidované části chlévů. Dále čtyřosá patrová část průčelí, v přízemí v 1. a 3. ose ležatá okénka, ve 2. a 3. dveře, v 1. patře v 1. - 3. ose čtyřtabulková okna, 4. osa kryta novodobou, zčásti prosklenou pavlačí s kovovou konstrukcí, k níž vede dvouramenné betonové schodiště. Dále doprava ve dvou stupních předstupující přízemní části: nejprve část s dvoudílným oknem a novými dveřmi a podbrádkovou římsou, část úplně vpravo bez otvorů. Střecha sedlová, krytá taškami. Zpracoval: L. Svoboda 1991