socha sv. Floriána

Na nábřeží Svobody orientována kolmo na hlavní komunikaci umístěna na okraji drobné parkové plochy s dvojicí vzrostlých stromů socha sv. Floriána na výškově odstupňovaném soklu ve středu okrsku, vymezeném zídkou s hranolovými pilířky v rozích a středech stran s oválnými otvory s povrchovým vegetabilním dekorem v mělkém reliéfu v ploše parapetu s profilem deskového krytí koruny. Sokl je ve spodní části členěn přízemní přibližně hranolovou paticí se splávkem, přecházející v střední část s postupným zúžením směrem k vyložené profilované fabionové korunní římse. Stěny dříku s ujmutými rohy jsou členěny sekanými lineárními rámy s ujmutými rohy. Na čelní straně je sekaný majuskulní nápis ve znění: “ Svatý Floriáne chraň nás ohně pozemského plamene též pekelného”. Na zadní straně je letopočet 1777 - 1941, na pohledově levé straně je pak kovová deska s nápisem Chráněná kulturní památka. Vlastní socha světce ustáleného ikonografického pojetí v oděvu římského setníka v pancíři, košily, vysokých botách s dlouhým pláštěm na ramenou, helmicí s chocholem a korouhví s praporcem. Floriána je podán ve výrazném kontrapostu s vahou na pravé noze a vykročenou levou nohou. Horní polovina těla se mírně předklání s natočení hlavy k pravému rameni při zachování přímé linie pohledu. V lokti pokrčené pravici drží korbel s vodou, kterou lije na symbol hořícího domu při patě pravé nohy. V levé ruce drží korouhev praporce s kovovým hrotem. rozměry: základna okrsku cca 2 . 2 m, výška cca 2,5 m materiál: výdusek, originál - kámen - pískovec