kaple

Kaple se nachází u silnice ve směru z Bruzovic na Pazdernou, na kraji lesního porostu. Pod kaplí studánka. Kaple je volně stojící zděná omítaná stavba obdélného půdorysu s polygonálním závěrem, zastřešená sedlovou střechou (nad závěrem zvalbenou) krytou eternitem. Pod střechou obíhá profilovaná korunní římsa s pásem štukového ornamentu vymezující v průčelí plochu trojúhelného štítu. Ten zdůrazněn ještě oplechovanou podlomenicí. Oplechována jsou i ramena štítu, ve vrcholu makovice. Ve středu štítu kruhové okénko, pod ním rytá datace 1990. Letopočet označuje rok opravy, při níž patrně došlo ke zjednodušení architektonického výrazu kaple. (Dle fotografií ze 70. let 20. století měla kaple namísto makovice poměrně robustní polygonální vížku, štukovým ornamentem zdobena ramena štítu a kruhem pásové rustiky obkrouženo kulaté okénko). Fasáda kaple hladká, bílá, zdobená pásovými lizénami. Zejména průčelí kryje lizénový rámec, přecházející i do nároží, prolomený třemi obdélnými vpadlinami. Vpadliny po stranách jsou půlkruhově zakončeny, vpadlina na ose je pravoúhlá, prolomena vstupem. Nárožní lizény, v horní části s naznačenými římsami, se objevují ještě po stranách závěru. Strany kaple prosvětluje obdélné okno s půlkruhovým záklenkem. Dvoukřídlá okna jsou rozčleněna do 20 tabulek, část záklenku členěna paprsčitě. Vstup je situován na osu průčelí (v pravoúhlé vpadlině), je řešen dvoukřídlými obdélnými rámovými dveřmi s půlkruhovým světlíkem. Dveřní křídla v profilované dřevěné zárubni jsou členěna do 4 čtvercových polí - druhá shora prosklená. Spáru mezi křídly kryje profilovaná klapačka nahoře zakončená stylizovaným lotosovým květem a volutou. Světlík členěn stylizovanými gotickými kružbami. Nad ním plastický letopočet 1865. Kaple dosedá na sokl obložený pískovcovými deskami.