kostel sv. Jakuba Staršího

Kostel je zděná omítnutá budova, zasazená do terénu, mírně stoupajícího jihozápadním směrem. Půdorys tvoří zhruba obdélná loď, k ní se napojující užší presbytář s trojbokým závěrem a obdélná sakristie, přistavěná na jihozápadní a severovýchodní straně presbytáře. Loď má jihozápadní stranu mírně se rozšiřující směrem k presbytáři, takže v této části je základní obdélníkový půdorys rozšířený. Severozápadní průčelí dole chrání sokl, zakončený vysokou dvoustupňovou kamennou částí, nahoře profilovanou. Fasádu člení pilastry, situované u nároží a po obou stranách střední osy. Profilovaná římsa rozděluje stěnu na vyšší dolní a nižší horní část. Pilastry v dolní části mají soklovou patku (včetně kamenného úseku – zde je pod horní profilací patka zaobleně rozšířená). Dřík je bez výzdoby, dvakrát odstupňovaná bohatě profilovaná toskánská hlavice nese prostý pás kladí. Pilastry v horní části průčelí mají nižší jednodušší patku (nahoře opět kamennou) a jónskou hlavici – uprostřed s pětilistým květem. Hlavice podpírají kladí. Ve střední ose dolní části průčelí se nachází kamenný vstupní portál, přístupný po dvou kamenných schodech (horní stupeň je nižší a užší). Pravoúhlý profilovaný portál má uši s kapkou, v horních rozích je vyvýšený. Nad pásem kladí je rozeklaný trojúhelný fronton, zdobený na obou bocích kulovitým čučkem. Na stěně nad portálem je kamenný alianční erb Varrensbachů a Šliků, zasahující svou dolní částí do vnitřku frontonu. Erb má nahoře korunu s volutovitým a listovým dekorem, dole uprostřed kruhový motiv květů a listů a po stranách maskaron divého muže s vyplazeným jazykem. V portálu jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, jejichž křídla člení dvě obdélné výplně nad sebou. Spoj obou křídel kryje sloupek, kromě patky a volutovité hlavice zdobený listovým dekorem. Po obou stranách vstupu je v poli, vymezeném pilastry, prázdná nika. Umístěná je pod dělící římsou, lemuje ji šambrána s profilovaným okrajem. Šambrána má hlavní klenák a zvýrazněné paty horního půlkruhového oblouku. V konše je plasticky provedená mušle s mnoha vruby. Horní část průčelí člení v každém ze tří polí lizénový rám, v bočních osách širší. Ve střední ose je zazděný okenní otvor, zakončený mírným segmentovým obloukem. Nad otvorem je trojúhelný fronton, dole uprostřed přerušený. Nad profilovanou hlavní římsou vrcholí stěna trojúhelným štítem, v jehož středu je vepsán ještě jeden menší – tvaru kruhové úseče. Uprostřed tohoto menšího štítu je voluta s dovnitř zavinutými závity, směřujícími ke stěně (větší závit je nahoře). Po obou stranách velkého trojúhelného štítu je kamenný kulovitý čuček na štíhlé vysoké kónické noze, v jeho vrcholu je pak kříž. Stojí na kamenném soklu, který se směrem vzhůru zužuje. Jde o železný patriarší kříž se zubovitě rozšířenými konci ramen, dole zdobený stáčeným srdčitým kovaným motivem. Jihozápadní průčelí lodi, chráněné v dolní části nízkým soklem, člení lizénové rámy, vymezující tři osy. V každé ose jsou pak ještě dva další obdélné rámy nad sebou – dolní je nízký, orientovaný na šířku (ve střední ose chybí), horní je vysoký. Nad tímto horním rámem je v každé ose stejný okenní otvor – obdélný, nahoře zakončený segmentovým obloukem a lemovaný profilovanou šambránou. V otvoru je dřevěné okno ve špaletě, rozdělené dvěma silnějšími profilovanými příčlemi do kříže. V každém vzniklém poli člení sklo jedna svislá a dvě vodorovné příčle. Ve střední ose dolní části stěny je kamenný vstupní portál s uchy a kapkou, rozšířený v horních rozích. Patky mírně předstupují, vnější hrana portálu je zvýrazněná. V otvoru jsou jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, pobité hřeby. V rámu, který je dole širší, jsou prkna skládaná do tvaru postupně se od středu zvětšujících kosočtverců. Dveře mají kliku a vpravo od ní umístěné madlo provedené ozdobně. Kuželkovité madlo, nahoře zdobené stáčeným motivem, je připevněné na kování symetrického tvaru – opět se stáčenými konci. Klika, na vnější straně stočená do voluty, je zakončená do podoby ženské hlavy, zámek má štítek s boltcovitými zakončeními. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, která obíhá i zbývající části kostela. Na loď navazuje užší, avšak stejně vysoký presbytář s trojstěnným závěrem, chráněný v dolní části nízkým soklem. Presbytář má u styků stěn pilastr se soklovou patkou a jednoduchou římsovou hlavicí. Horní část stěn odděluje lizéna, přecházející i přes pilastry, vysoká vodorovná lizéna je také pod hlavní římsou. Dolní část jihozápadní stěny presbytáře zakrývá přistavěná sakristie, nad její střechou je oválné, na šířku orientované okno ve špaletě. Je dřevěné, rozdělené širší svislou příčlí na poloviny. Každou z nich člení jedna svislá a dvě vodorovné příčle, otvor je chráněný vnější mříží, doplněnou drátěným pletivem. Nahoře je stejné okno, jako jsou v lodi. Sakristie obdélného půdorysu sahá střechou pod oválné okno, na rozdíl od vlastního kostela zde chybí sokl. V severozápadní stěně sakristie je vstup – dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce. V dolní a horní části je obdélná výplň s profilovaným orámováním, v horní výplni je plastický esovitý páskový motiv. Výzdobu má i střední čtvercová výplň, rovněž profilovaně olemovaná. Je zde okřídlený válcovitý předmět, připomínající vřeteno s přízí na obou koncích (?). Situovaný je diagonálně, křídla jsou rozepjatá. Na dveřích je stejné madlo, jako na dveřích do lodi. Stěnu ukončuje fabionová římsa, obíhající celou sakristii. Ve zbývajících dvou stěnách je uprostřed obdélné, na šířku orientované okénko ve špaletě, lemované kamenným ostěním se zvýrazněnou vnější hranou. Zabezpečené je vnější mříží a drátěným pletivem (členění okna tak není dobře viditelné). Sakristie má valbovou střechu, krytou bobrovkami. Závěr presbytáře má střední stěnu rovnou, boční pak šikmé – všechny tři mají stejné architektonické členění. Jako u jihozápadní stěny presbytáře je zde vodorovná lizéna, která obíhá celý presbytář a také vysoká horní lizéna. V horní části stěn závěru jsou obdobné okenní otvory, jako na jihozápadní straně presbytáře, avšak o něco větší a zazděné. Ve středním úseku stěn je vpadlé obdélné pole. Severovýchodní průčelí je provedeno shodně jako jeho jihozápadní protějšek – se dvěma rozdíly. V této sakristii chybí vstup, takže její severozápadní stěna je bez otvoru. Stejně tak není na této straně lodi ve střední ose vstupní portál, nýbrž stejný lizénový rám, jako v ostatních dvou osách. Kostel má sedlovou střechu, nad závěrem půljehlancovou, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Na obou stranách střechy lodi jsou symetricky umístěná dvě volská oka. V hřebeni střechy presbytáře je zasazená osmistěnná plechová zvonička s cibulovitou plechovou střechou. Střecha vrcholí hrotnicí s makovicí a obrysovým křížem. Ramena kříže mají širší oblé zakončení, doplněné ve vrcholu oblouku hrotem. Barevné provedení – monochromní okrová barva světlejšího odstínu, kamenné články bez povrchové úpravy. Zvonička má tmavou vínovofialovou barvu - až na makovici, která je zelenožlutá.