socha sv. Václava

Sochu sv. Václava tvoří sokl a vlastní socha světce. Hranolový sokl má dole širší podstavec, šikmo přecházející v hlavní část. Jak podstavec, tak vlastní sokl mají všechny čtyři stěny zdobené vyrytým zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. Sokl ukončuje směrem vzhůru se rozšiřující římsa. Nad ní je posazený dvoudílný podstavec vlastní sochy světce. Jeho dolní část se směrem vzhůru šikmo zužuje, užší horní je rovná. Sv. Václav stojí čelně s odlehčenou levou nohou. Je oblečený do haleny s dlouhými rukávy, které mají dole cípkatý lem a do suknice nad kolena. Halena není členěná, suknice splývá v několika svislých záhybech. V pase je uvázaný nařasený pruh látky, uzel a visící konec pásu je u levého boku. Záda halí plášť, kryjící i obě paže a předloktí. Plášť má široký kožešinový límec. Nohy jsou obuté do vysokých bot, zdobených nahoře vykrojeným lemem - uprostřed s květem. Pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka s nataženými prsty spočívá na hrudi – palec je výrazně oddálený, prsty směřují šikmo dolů. Levá paže vede podél těla, ruka přidržuje žerď praporu. Téměř svisle směřující žerď, opatřená dole vysokým bodcem, je opřená o zem za Václavovou levou nohou. Napůl rozvinutý prapor povlává za světcovým levým ramenem a po jeho zádech. Okraje praporu lemují třásně, dole uprostřed je prapor ukončený střapcem. Světec má dlouhé vlnité vlasy, krátký plnovous. Na hlavě, natočené k pravému rameni, je knížecí čepice.