socha sv. Josefa

Sochu sv. Josefa tvoří sokl a vlastní socha světce. Hranolový sokl má dole dosti vysoký podstavec, konvex-konkávně přecházející v hlavní část. Podstavec má na přední straně vyryté zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy. Hlavní část soklu má na všech čtyřech stěnách ozdobný lem – dole vyšší, nahoře pak směrem dolů zakončený do arkádovitých obloučků. Na přední stěně je uprostřed vpadlá mělká nika s reliéfem sv. Jana Nepomuckého (dnes velmi poškozeným, takže špatně zřetelným). Pod nikou je německý nápis: „Bitte für uns / heilg. Josef Johannes (?)“. Sokl ukončuje vysoká přesahující profilovaná římsa. Sv. Josef stojí čelně na deskovém podstavci s odlehčenou pravou nohou. Je oděný do dlouhého roucha s dlouhými širokými rukávy, pod oděvem se rýsuje pravá noha. Záda halí plášť, členěný na zádech do svislých záhybů a pod pravou paží přecházející dopředu, kde tvoří výrazný mírně diagonální záhyb. Na zádech je ještě široký přehyb látky, vedoucí pod světcovu paži. Obě Josefovy paže jsou ohnuté v lokti – pravá před tělem, ruka dnes chybí. Levá paže vede podél těla, ruka přidržuje sedícího Ježíška. Sv. Josef má polodlouhé vlnité vlasy, nad čelem krátké, na bradě je krátký plnovous. Oči hledí na pozorovatele, tvář má vážný výraz. Ježíšek, oblečený do dlouhého šatu s širšími dlouhými rukávy, sedí při levé straně světcovy hrudi, opírá se o jeho paži a předloktí. Ježíšek má nohy ohnuté v kolenou, levá je vyvýšená. Obě paže jsou ohnuté v lokti – pravá je více pozdvižená, ruka chybí. Levá ruka přidržuje před hrudí jablko (?). Hlava a větší část krku chybí. Poznámka: popis odpovídá stavu v listopadu 2005.