měšťanský dům

Řadový, hloubkově orientovaný, dvoupatrový dům s nízkým předním polopatrem, obrácený do ulice trojosou, v přízemí a 1.patře pozdně klasicistní, výše novorenesančně upravenou fasádou, členěnou pásovou bosáží, kordony a profilovanými šambránami okenních otvorů, opatřených v 1.poschodí přímými římsičkami, v úrovni 2.patra a podkroví pak klenáčky a maskarony. V přízemí ve střední ose stěny prolomen polokruhový vstup s nikami a postraními sedátky ve špaletě, osazený na vnitřním líci profilovaným kamenným portálkem s vrcholovým klenáčkem. V pozadí parcely, při Máchově ulici, postavena jednopatrová budova pozdně klasicistního vzhledu, s dochovanými klenbami v přízemí. Stavební historie: základní organismus suterénu je nepochybně gotický, v případě předního sklepa patrně již ze starší fáze gotické výstavby města ve 14.století. Dispoziční rozvr přízemku s klenbami a schodištěm, náleží v nynější podobě náročné pozdně klasicistní přestavbě domu před polovinou 19.století, kam spadá typologicky nepochybně portálek hlavního vstupu. V mladší fázi klasicismu vystavěno i zadní dvorní stavení. V roce 1899 byl původně jednopatrový objekt zvýšen o druhé patro s podkrovím a zčásti upravena fasáda.