městský dům

Přízemní, zděný a omítaný dům na obdélném půdoryse je vystavěn v historickém jádru městské části Frýdek. Vymezuje nároží ulic Hluboká, kam se obrací okapovým vstupním průčelím, a Na Půstkách. Objekt je po celkové rekonstrukci, která podstatně snížila autenticitu této kulturní památky. Polovalbovou střechu nově kryje krytina z keramických dvoudrážkových tašek. V obou střešních rovinách jsou střešní okna a z dvorní strany je jeden nově provedený komín v režném zdivu. Bíle líčená fasáda je hladká, s dochovanou korunní římsou v severní štítové fasádě a novým vysokým soklem z godulského pískovce. Vstupní průčelí je čtyřosé, prolomené zleva dvojicí vertikálně obdélných okenních otvorů, dvoukřídlým pravoúhlým vstupem a pravoúhlým trojdílným výkladcem se vstupem uprostřed. Všechny výplně otvorů fasád jsou nové, okna jsou replikami původních výplní, vstupní dveře replikami historizujících dveří a výkladce se vstupem jsou volnou reminiscencí. Jižní štítovou stranu zakývá z velké části přistavěná garáž. Na zbylém úseku fasády je vidět odsazení horní poloviny zdiva, které prochází až do lichobněžníkového štítu, jež tento odskok vertikálně dělí. Štít prolamují dvě obdélná okna. Severní štítová strana je v úrovni soklu prolomena dvěma jednokřídlými obdélnými vstupy, v přízemí i štítu je trojosá. Střední okenní otvor v přízemí byl původně zaslepen. Dvorní okapová strana je trojosá, prolomená zprava dvojicí obdélných okenních otvorů a jednokřídlým pravoúhlým vstupem. Hlavní vstup z ulice Hluboké směřuje do síně, klenuté plackami, ostatní prostory interiéru jsou rovněž klenuté, kromě místnosti na levé straně, kde je rovný (dřevěný) strop. (Mgr. D. Alterová, NPÚ,ú.o.p. Ostrava, 2007) Dle staršího evidenčního listu se má v interiéru nacházet síň klenutá plackami, v zadním traktu placková klenba, v předním valená klenba, v nárožní místnosti klášterní klenba se štukaturou, v levé místnosti rovný strop. Přízemí je podsklepeno valenou cihelnou klenbou.