krucifix

Na kamenném stupni je umístěn dvoudílný sokl, nesoucí kříž s korpusem Krista. Spodní sokl je ve spodní části tvořen čtvercovým hranolem, který je na své svrchní straně odstupněn a konkávně vyžlaben. Na něj dosedá hranolový podstavec, který je na všech čtyřech stranách zdoben obdélným rytým zrcadlem. Na přední straně je na něm umístěna reliéfní kartuše kruhového tvaru, lemovaná zjednodušeným výzdobným ornamentem, nahoře ve tvaru schematického listu, na spodní straně květu. V kartuši je umístěn nápis s datací a jménem donátora: “S NA /KLADU /JOSEFA WA/ CULKY/ 1818”. Podstavec je zakončen náběžní římsou, ve spodní části konkávně prohnutou s na ni dosedající svrchní krycí deskou. Na ni nasedá kříž, tvořený pilířem, posazeným na čtvercovém soklu. Pilíř po stranách zdoben reliéfními pásy zvoncových květů, přední strana reliéfním motivem spojených listů. Pilíř dělen profilovanou římsou, z ní vybíhají pravoúhle zakončená břevna kříže. Drobný korpus Krista s proporčně předimenzovanou hlavou, mírně skloněnou k pravému rameni, bederní rouška splývá po levé straně podél těla, nohy mírně pokrčeny. Materiál: pískovec Rozměry: Sokl: 159 x 70 x 70 cm Korpus Krista: v. cca 50 cm