socha Panny Marie

Před vstupem na hřbitov, ve svažitém terénu přístupném po dvanácti stupních, stojí na masivním podstavci socha korunované Panny Marie s dítětem v náručí. Obdélná podnož s konvexně vydutou přední i zadní stranou je ukončená ustupující profilovanou římsou. Na podnož navazuje oválný podstavec, ve spodní části rozšířený, s bočními stlačenými křídly nad delšími stranami podstavce. Na přední straně podnože je plastická kartuš s erbem Prostějova. Na spodním vydutém okraji soklu je majuskulní nápis: ZDRÁVAS MARIA MILOSTI PLNÁ / BUĎ NÁM VŽDY NAKLONĚNA / BM. Na podnoži je v dolní části nápis: KNĚŽSTVO MĚSTA PROSTĚJOVA / ARCH. J. BENEŠ. PROSTĚJOV. Podstavec je zakončen silně vyloženou profilovanou římsou sledující půdorys podstavce. Socha Panny Marie v životní velikosti v kontrapostu, pravou nohu mírně pokrčenou, na levé ruce má sedící postavu Ježíška, v pravé, v lokti lehce pozdvižené ruce drží žezlo. Oděna je do bohatě řaseného šatu s pláštěm, dlouhý závoj, kryjící rozpuštěné vlasy, je doširoka rozevlátý, na hlavě má vysokou korunu završenou kovovým křížkem. Ježíšek, oděný a bosý, má korunou s křížkem, v levé ruce drží říšské jablko a pravou rukou žehná.