kostel Všech svatých

Farní kostel Všech svatých v Hradčovicích je umístěn v prostoru původního hřbitovního okrsku, obehnaného zdí s přízedními pilíři. Vlastní orientovaný jednolodní kostel obdélného půdorysu s krátkou příčnou lodí, odsazeným kněžištěm trojbokého závěru a v průčelí s připojeným tělesem čtyřboké zvonice. Hladká fasáda je členěna pouze přízemní podezdívkou a profilovanou korunní římsou. Pouze plocha věže je vertikálně členěna lizénovými rámy, horizontálně pak kordonovou a korunní profilací říms. Průčelí je členěno tělesem věže na jednu okenní osu v přízemí s prolomeným hlavním pravoúhlým vchodem s kamenným plošně profilovaným ostěním s vytaženými uchy a kapkami. Nad vchodem v ose je prolomeno menší obdélné okno, nad kordonovou římsou pak většé pravoúhlé obdélné okno, ve vrcholu pak na třech stranách se otvírá zvonicové patro obdélnými okny segmentového zaklenutí v mělké pravoúhlé šambráně s vrcholovým klenákem. Pohledově vpravo od věže je umístěno těleso menší pravoúhlé věžice se šnekovým schodištěm na kůr. Severní i jižní straně lodě je členěna dvěma okenními osami pravoúhlých oken segmentového zaklenutí s parapetní římsou. V ploše mezi nimi jsou přízední jedenkrát odstupněné pilíře s pálenou krytinou na koruně. Na severní straně je patrné zazdění obdélné štěrbinové římsy a dvojice segmentově zaklenutých oken. Na jižní straně je pak v první okenní ose prolomen pravoúhlý boční vchod s kamenným ostěním obdobné profilace jako u hlavního vstupu. Příšná loď je osvětlena pravoúhlým segmentově zaklenutým oknem v jedné okenní ose, kněžiště pak také jednou okenní osou obdobného členění. Na severní straně ke kněžišti přiléhá přízemní sakristie na čtvercovém půdorysu s jednou kenní osou pravoúhlého okna. Objekt je kryt sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou, nad křížením s šestibokou sanktusníkovou vížkou uzavřené lucerny s cibulovou bání, věž pak se stanovou střechou s šestibokou částečně otevřenou lucernou, ve vrcholu s makovicí a dvojramenným křížem. Třípatrová věž je podklenuta jedním polem valené klenby. V prostoru lodi se nachází valená klenba na výsečích v přední části s do lodi pronikající hmotou zděné kruchty, podklenuté třemi poli pruské klenby. Prostor křížení je zaklenut valenou klenbou na výsečích s navazujícími bočními kaplemi s jedním polem křížové klenby. Kněžiště je zaklenuto valenou klenbou na výsečích i s polygonálním závěrem. materiál: cihlové zdivo, kámen - pískovec, krytina - pálená krytina, plech, omítky