gymnázium Františka Palackého

Dvoupatrová čtyřkřídlá dvoutraktová uzavřená dispozice se dvěma vnitřními obdélnými dvory a se středním převýšeným rizalitem hlavního průčelí, směřujícího do Husovy ulice. Stavba je zakončena valbovými střechami s plechovou krytinou. Dvě hlavní průčelí do Husovy a Sokolské ulice členěna v přízemí pásovou bosáží, přízemí odděleno od patra profilovanou kordonovou římsou. V patrech nároží budovy a rizalitu členěna nárožní rustikou, průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou se zubořezem a akantovými konzolkami. Boční a zadní fasády hladké, členěny kordonovou a korunní římsou bez dalších ozdob. V přízemí budovy omítaný sokl, nad ním fasáda prolomena okenními osami, pravoúhle zakončenými, lemovanými stuhovými šambranami. V prvním patře hlavních dvou fasád okna s nadokenními trojúhelnými frontony a obdélnými štukovými parapetními výplněmi a podokenními římsami, obíhajícími celý exteriér. Okna 2. patra s průběžnou nadokenní i podokenní římsou, která je usazena na dvou konzolách. V rizalitu mají i okna 2. patra nadokenní trojúhelné frontony. Nad nimi drobná obdélná okénka. Obdélná okna boční fasády posazena na podokenní římse s konzolami. V zadní fasádě četná okna slepá. V ose rizalitu hlavní vstupní tříosý portál, se dvěma bočními vstupy pravoúhle zakončenými, střední s půlkruhovým nadsvětlíkem. Všechny osy s pískovcovým ostěním. Vstupy začleněny do pilastrové edikuly, zakončené průběžnou profilovanou zalamovanou římsou. Nad bočními vstupy obdélná slepá okénka, tvořená ve štuku. V interiéru dochovány klenuté chodby valeně segmentově. Stěny zdobí pilastry. Honosné reprezentativní schodiště klenuto plackami na mohutných pilířích.