venkovský dům

Usedlost je situována v severní frontě návsi, při silnici na Žitovlice. Obytný dům, na nějž v ose navazuje hospodářská přístavba, je rovnoběžný s komunikací, štítem se obrací do návsi. Ve dvoře stával roubený špýchar, transferovaný v 80. letech 20. století do skanzenu v Přerově nad Labem. Z jihu je usedlost vymezena dřevěnou branou s brankou mezi sloupky, na SZ dřevěným a na severu pletivovým plotem. V rozlehlé ploše dvora stojí naproti obytnému stavení utilitární přístavek se sedlovou střechou, patrně kolna. Obytný dům je roubený, "v kožichu", krytý sedlovou střechou, předsazenou před štít a přesahující přes obě boční stěny, s vikýřem na schoz sena. Průčelí s lomenicí ve štítu se otevírá novodobým trojdílným oknem. Podrobnější popis Evidenční list z r. 1998. Předmětem ochrany je obytné stavení usedlosti a příslušné pozemky.