krucifix centrální (Omladiny josefovské)

Vysoký jednoduše gotizující pylon s křížem na vrcholu 110x100x530 cm, vše z hořického pískovce. Na stupni nízký sokl s profilací, na bocích přerušený spodní částí štíhlých opěráků. Na těle zepředu a zezadu vsazeny masivní rámy, zepředu vtesaný minuskulní nápis (část kapitálou a kurzivou) 1, pod rámem vpředu vtesaný kapitální nápis 2. nad čelním rámem jednoduché kované esovité rameno s lucernou. Opěráky ukončeny zhoupnutou stříškou v horní části těla. Krycí deska profilovaná, na ní na jehlancové stříšce vlastní kříž s okosenými hranami a korpusem Krista, na horním rameni list s vtesaným kapitálním nápisem IN/RI//. Nápis 1 zlacený: „Tvá smrt naše spasení!“/ -.-/ Z příspěvků občanstva postavila / „OMLADINA JOSEFOVSKÁ“./ -.-/ „Dein Tod, unser Heil!“/ -.-/ Errichtet mit Unterstűtzung der Bűrgerschaft von der /“JOSEFSTÄDTER OMLADINA“./ 1877.// Nápis 2 červeně vybarvený: U PŘÍLEŽITOSTI 60 LETÉHO VÝROČÍ/ OBNOVIL „KLUB JOSEFOVÁKŮ.“/ 1937.// OBNOVA HŘBITOVA/ 1997/ KLUB PŘÁTEL JOSEFOVA//. První část nápisu 2 koliduje se signaturou v pravém horním rohu: J. KRILL Z HOŘIC//