náhrobek Carla Kosteritze von Marenhorst

Vysoká pískovcová pseudogotická stéla 126x57x cca 380 cm stojící v hlavách dvojhrobu, ohrazeného pískovcovými pseudogotickými pilířky s cimbuřím spojenými kovanými řetězy s hranolovými oky. V čelní stěně stély nad soklem vpadlině s vrcholem uzavřeným dvojící lomených oblouků na konzolce, v ploše vpadliny vtesaný minuskulní nápis. Zezadu mělká vpadlina ve tvaru slepého okna s lomeným obloukem. Pod vpadlinou na jižním nároží vtesaná signatura N2. V horní části čelní stěny kružba ve tvaru kvadrilobu pr. 54 cm se vsazenou měděnou plaketou s tepaným erbem. Stéla vrcholí sedlovou stříškou, v patách na bocích štítky. Na vrcholu obrácená sedlová stříška, vrcholící křížem. N1: Hier ruhen/ in Gott:/ der kais./ u. Königl./ Feldmarschall=Lieutenant/ Carl Kosteritz/ von Marrenhorst/ * am 29. Juni 1839 zu Littau/ in Mähren, + am 1. October/ 1897 zu Josephstadt – und/ seine Gattin Leopoldine/ geborene Vidasy am 1. Nov./ 1844 zu Neusatz zu Ungarn,/ + am 1. Jan. 1893 zu Joseph/ stadt- Friede ihrer Asche!//. Větráním poškozený N 2: C. k. odborná škola/ v Hořicích//. Erb: pokosem pruh s šesticí hvězd, vpravo dole lilie, vlevo nahoře lev(?), na přilbici v klenotu rostoucí korunovaný lev. Kolem bohatá přikryvadla, vyplňující všechnu volnou plochu.