náhrobek Wilhelma Csikány von Illény

Vysoká architektonizovaná novogotická stéla 84x45x400 cm z hořického pískovce. Na prostém soklu tělo s vimperkem na konzolách, s kraby a kytkou. Za vrcholem vimperku masivní fiála se subtilní kytkou a křížkem na vrcholu. V čele stély v mělké nice s lomeným záklenkem nahoře reliéf s oválným štítem s iniciálami FJI a pěchotním čakem, podložený vojenskými insigniemi (hromádky dělových kulí, dělové hlavně, šavle, pušky, prapory). Pod reliéfem vtesaný černěný minuskulní nápis: Wilhelm Csikány von Illény/ k.k. Oberlieutenant im 41. I.R./ geb. 19. Mai 1832, verwundet/ bei Wysokow 27. Juni 1866/ gest. 28. Juni 1866.// Deine Todeswunde blutet/ in unseren Herzen fort,/ doch der Schmerz verneht/ mit den sterblichen Hüllen/ und die Liebe zu Dir wahrt/ fort und fort Du ewig Theu/ rer!...// Na čelní stěně soklu vpravo nahoře vtesaná signatura: F. Kofranek/ Hořic//.