náhrobek Michaela Nadlingera

V hlavě hrobu pískovcová stéla 124 x 52 x 251 cm s předloženou čelní stranou, v segmentově vzdutém nástavci zapuštěná reliéfní deska 57x31 cm, ve vrcholu nízká váza (pr. 35 cm) s hořícím ohněm. Tvarově i rozměrově shodný jako pomník Josefa Freindorfera, ale místo mramorové desky je jen předstupující pískovcová plocha, velmi mírně odlišný reliéf a zezadu nápis. Na obou čelech stély vtesané obsáhlé černěné nápisy minuskulí a kurzivou. Jemně pracovaný reliéf Kladení do hrobu, spodní část poškozena korozí kamene. Nad rakví stojí dvě ženy s mužem vlevo, další dvě klečí u rakve. Na rakev míří z kouta paprsky světla z mraku, po stranách v pozadí vlevo pomník s vázou a pod stromem vpravo pomník s křížem. N1: Hier/ ruhet in Gott/ Michael Nadlinger/ von Ehrenbreitstein/ K:K: Unter Lieutenant des löblichen/ Mineur Corps/ Geboren am 8ten September 1753/ Gestorben 29 Julj 1830/ Nach 54 Jahre lang dem Staate/ treü geleisteten Diensten entschlief/ er sanften den Armen seiner/ trauernden Familie in deren Herzen/ sein Andenken nie erlöschen wurd.// N2: Erfüllter Pflicht sich stets bewusst/ Dürfter am Bürger tugend keinem Zeichen,/ Doch auch des kriegers goldenes Ehren zeichen/ Trug er an seiner tapferen Brust./ Der Gattin Glück, das er begrudet hatte,/ Entwich mit ihm; als Vater und das Gatte/ Benies er jeder Zeit ein zärtlich trauers herz,/ Mehr als dieses Grabmal sagt der Witwe/ Schmerz.//