dva náhrobky rodiny Traxlerovy

Dva kamenné stélové náhrobníky v hlavách sousedních podzemních cihelných klenutých hrobek ve střední části hřbitova, východně od centrálního kříže. 1. Náhrobník Josefa Traxlera Stéla 63x125x268 cm ze světlé žuly s podložkou, dvakrát odstupněným soklem a vlastní stélou. Na horním okraji soklu profilace, na čelní stěně stély nahoře reliéf věnce z růží, pod ním vtesaný nápis 1 kapitálou a minuskulí, na horní části soklu stejně provedený nápis 2, na spodní části soklu vtesaný obrys řeckého jetelového kříže. Na kovaném stojánku před soklem osazena tabulka z černé žuly (???) s křížem a nápisem 3 kapitálou, zezadu podmáznutá vrstvou malty, zakrývající kříž. Nápis 1 se zbytky zlacení: JOSEF/ TRAXLER/ Ritter des k. k. Franz Josef Ordens/ und Bürgermeister zu Josephstadt/ gest. 17. Juli 1875 im 72 Lebensjahre/ und dessen Sohn/ THEODOR TRAXLER/ k. k. Oberlieutenant/ im 10. Dragoner Regiment/ gest. 18. Juli 1875 im 31 Lebensjahre// Nápis 2: Ihnen folge in Gott/ THERESIE TRAXLER/ am 1. Mai 1883 in ihrem 76 Lebensjahre.// Nápis 3: +/ JINDŘICH/ TRAXLER/ EMERIT. STAROSTA MĚSTA JOSEFOVA/ A MAJITEL REALIT./ *10. 8. 1842, +21. 11. 1922// Na soklu vpravo vtesaná signatura: A. Müller in Brünn// 2. Náhrobník Eduarda Traxlera Stéla 93x81x370 cm z hořického pískovce na podložce s dvakrát odstupněným soklem. Na přechodu mezi spodní a horní částí soklu profilace a v nárožích vegetabilně zoomorfní výzdoba. Na čelních stěnách soklů vsazené mramorové desky s vtesanými nápisy minuskulí a kapitálou, spodní v profilovaném rámci, horní s čtvrtkruhově probranými rohy. Horní úsek stély o třech částech. Spodní tvoří kubický sokl s dvojicí putti po stranách, přidržujících plně vyvedenou girlandu. Na profilované římse soklu střední část: oble profilovaný štítek s volutami, uvnitř s reliéfem okřídlených přesýpacích hodin. Horní část vlastní stéla, ukončená nasazeným křížem s motivy kytek v křížení a na volných koncích ramen. Na horní části na plastických prvcích a na zadní straně krakelující zbytky nátěrů (zezadu šedý). Před stélou v zemi pískovcová obruba. Horní nápis: Hier ruht/ EDUARD TRAXLER/ *31. I. 1818. +24. XII. 1874/ Im folge in Gott/ THERESE TRAXLER/ *26. I. 1822, + 30. XI. 1906// Dolní nápis: Fahre wohl/ du Trauter unser Seele,/ Eingewiegt/ von unsern Segnungen!/ Schlummre ruhig/ in der Grabrshöhle./ Schlummer ruhig/ bis auf Wiedersehen!// Pod nápisem rytý ornament, vpravo vtesaný nápis: Schiller// Na jižní straně soklu vtesaná signatura: A. SUCHARDA/ V NOVÉ PACE// Klenba hrobky propadla na jaře 2012.Výtvarně kvalitní dvojice náhrobníků, dokládající posun v pojetí pomníku ve 2. pol. 19. století a přesun autorství do regionálních dílen.