venkovský dům

Patrové stavení obdélného půdorysu, přízemí zděné z opuky a cihel, patro zčásti roubené, část zděná. Sedlová střecha pokrytá asfaltovým šindelem, krov jednoduchý hambalkový - hambalky o dvou úrovních podepřené mezilehlou vaznicí, jíž podpírají svislé stolice, zavětrování v příčném směru pomocí ondřejských křížů. Vnitřní dispozice třídílná. V přízemí vede středem dispozice průchozí síň zaklenutá plackami, v zadní části síně se dochoval zbytek černé kuchyně. V levé části dispozice při hlavním průčelí dvě místnosti zaklenuté plackami, jedna z nich sloužila jako výměnek (dodnes obytný pokoj), druhá jako dílna. V pravé části dispozice přízemí dva sklípky, každý z nich je zaklenutý rovněž plackou. Síň a sklepy neomítnuty, zdivo pouze obíleno. Patro je přístupné po dřevěném žebříkovém schodišti z přízemí nebo z pavlače při hlavním okapovém průčelí. Ve středu dispozice malá síň s cementovou dlažbou, strop zakrytý sololitem. Na síň navazuje malá komora se znatelnými zbytky černé kuchyně a přikládacím otvorem do pece, dnes slouží jako WC. V levé části dispozice světnice s trámovým záklopovým stropem (nebo povalovým ?), záklop zakryt sololitem, stěny obloženy. Těleso pece v koutě světnice se zřítilo, dnes již neexistuje. V pravé části dispozice menší zděná světnice, strop rovněž částečně zakrytý. Ze síně vede dřevěné žebříkové schodiště na půdu a do sklepa. Hlavní štítová stěna dvouosá. V přízemí dvě čtyřtabulková dvojitá okna s cihelným obložením ostění. V roubeném patře dvě čtyřtabulková okna do světnice s dřevěnými parapety. Štít nově skládaný, respektuje původní podobu. Střední část je svisle šalovaná se dvěma větráky. Spodní i vrchní úhly jsou bedněny šikmo. Vrchní část je bedněna klasovitě, odděluje jí záklopovým prknem s nápisem Tato lomenice gest wyzdvižena s pomoci Boži nakladem Josefa Drašnara a manželky geho Leta Pane 1861. Zadní štítová stěna má přízemí zapuštěno v terénu, patro hladce omítnuto, štít bedněný svisle kladenými překládanými prkny se seníkovými dvířky. K uliční okapové stěně přiléhá bedněná pavlač nesená sloupky. V přízemí ve střední ose jednoduché bedněné dveře - vstup do síně. Vlevo od vstupu dvě dvojitá čtyřtabulková okna, vpravo další vstup - rovněž jednoduše bedněné svlakové dveře. Zápraží v přízemí rovněž s pavlačovou úpravou - jednoduše bedněné zábradlí. V patře na pavlači vpředu dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna do světnice s dřevěnými parapetními deskami, ve střední ose vstup do síně, vzadu dvě dvoukřídlá šestitabulková okna do zděné světnice. Pavlač je kryta přesahem střechy, okapovou vaznici nesou sloupky, dřevěnými kolíky je spojena s vysunutými stropními trámy. V zadní okapové stěně v přízemí vstup do síně a okno s cihelným obkladem ostění. V patře v roubené části čtyřtabulkové okno do světnice s dřevěným parapetem, v prostoru komory dva štěrbinové větráky, v zadní části dvoukřídlé šestitabulkové okno do zadní světničky.