venkovský dům - muzeum

Trojdílný dům komorového typu, hlavní světnice v průčelí je roubená, ostatní zděné. Síň je ukončena vyčleněnou černou kuchyní. Komora klenutá, nazývaná "kamenice". Za komorou chlév. Okna mají šestitabulkové členění. Roubená část domu je na průčelí omítnuta, z boku obílená. Strop trámové konstrukce je z pozdějších úprav podbitý a omítaný na rákos. Střecha mansardová, bez štítu, pokryta znova šindelem v roce 1961. Střecha je prodloužená před průčelí a vytváří předsíň. Na chodníku ji podpírají tři dřevěné sloupy. Jejich tvarování a vyřezávaná lišta na vodorovném trámovém překladu tvoří hlavní zdobný prvek. Na dům navazuje kamenná ohradní zeď, oddělující dvůr od veřejného prostranství. Ve zdi je klenutý vjezd o šíři základny 3 metry. Celá zeď je kryta šindelem.