škola evangelická

Přízemní roubené stavení (částečně v kožichu) na obdélném půdorysu s polovalbovou střechou, situované pod evangelickým kostelem, v okapové orientaci ke komunikaci, která částečně zabrala pozemek v místě bývalého hospodářského příslušenství. Vnitřní dispozice je trojdílná: Vstupuje se pravoúhlým dřevěným portálkem s přímou profilovanou nadpražní římsou, nad níž je ve stěně vyříznut obdélný světlík (dvoukřídlé dveře svlakové konstrukce s bedněním ze širokých fošen skládaných do V s jednoduchým kováním barokního typu) do obílené čtvercové síně s vysoko nasazeným trámovým stropem a s fošnovou podlahou. Po pravé straně síně je nad vchodem do sklepa vloženo dřevěné žebříkové schodiště do podkroví. V čele síně je situována černá kuchyně s omítanou půlkruhově valenou klenbou (nově překlenut i prostor bývalého dýmníku), cihelnou podlahou a dochovanými odkládacími výklenky. Vpravo ze síně lze jednokřídlými dveřmi z 19. stol. vstoupit do bývalé světnice s trámovým stropem, osvětlené dvojicí oken v průčelí. Po levé straně síně je prostor druhotně upravený na třídu, osvětlený dvojicí oken v čele a dalšími dvěma ze dvora. Uvnitř nade dveřmi zachována přímá profilovaná římsa staršího portálku a část ostění, strop je trámový s novým záklopem. Krov tvoří stojatá stolice, výrazně obnovená, komín nepůvodní, krytina nová (imitace eternitu) na místě staršího, který nahradil původní šindel. Sklep pod střední částí valeně klenutý, zdivo kamenné, neomítané s patrným i otisky bednění, za vstupem v rohu vyzděna čtvercová studánka. Exteriér: Obě štítová hladce omítaná průčelí člení pouze dvojice oken , štít nad podlomením pobit eternitem, nad obytnou částí s dvojicí drobných okének. Dvorní průčelí olíčené vápnem je kryté přesahem střechy s vyřezávanými konci stropních trámů.