městský dům

Dům je součástí zástavby malého městečka, vyniká zlidovělým rokokovým štítem s bohatou ornamentální a figurální výzdobou. Přízemní zděný dům čelně orientovaný do ulice pod náměstím. Tvarovaný prolamovaný štít přesahuje střechou, na vrcholku je ukončen vázou. Celý obvod štítu je ozdoben květinovým stvolem, na horní ploše štítu je slunce, pod ním elipsovitý osvětlovací půdní prostor. Dole uprostřed je výklenek s Pannou Marií a Jezulátkem, kolem šest hvězd. Nad ním dva andílkové. Po obou stranách jsou reliéfy dvou postav. Vlevo je pravděpodobně sv. Václav, napravo sv. Florián. Štít je od průčelí oddělen římsou krytou pálenými taškami bobrovkami. Průčelí má tři okenní osy. Okna jsou nahoře segmentovitě zaoblená, v současné době členěná svislou příčkou. Všechny plochy omítek i reliéfů jsou natřena béžovou barvou. Střecha je sedlová, krytá bobrovkami. Vlevo od průčelí se vstupuje do úzkého dvora, nevhodnou plechovou bránou. (popis L. Štěpán 1988)