zámek nový

Vilový objekt nového zámku postaven na místě okrasné zahrady, která nahradila starší hospodářské budovy. Stavbu svěřila baronka Elisabeth Dercsényiová s manželem Janem Ludvíkem architektu Bělskému roku 1857, který stavbu dokončil r. 1867. Pozdně klasicistní patrová vila centrální dispozice, s polygonálním zahradním rizalitem, završená valbovou střechou s proskleným vrchlíkem. Střecha původně kryta břidlicí, dnes plechovou krytinou. Průčelí členěna profilovanou kordonovou římsou nad přízemím a v parapetech, okna rámována šambránou, v patře doplněna suprafenestrou. Stavba byla podsklepena, v suterénu původně situována kuchyně a místnosti pro služebnictvo, pří­zemí přístupné ze zahrady, náleželo reprezentačním a hostinským pokojům, patro pak sloužilo samotným majitelům. V roce 1919 vznikl v budově nového křídla zámku požár, který si vynutil menší opravy 1. patra. Poslední majitel zámku baron Vojtěch Dercsényi prodal zámek r. 1923 za 1 Kč Hlavnímu městu Praze pro zřízení dětského útulku.