fara

Fara čp. 44 stojí volně vysoko na návrší, nad hlavní komunikací obce. K faře vede dvojramenné terasové kamenné schodiště. Jedná se o patrový objekt obdélného půdorysu s nízkou mansardovou střechou krytou plechem. Fasády jsou disponované na 5 x 2 okenní osy. Zadní průčelí má vždy sudé osy slepé. (V současné době jsou i další okna druhotně zazděná / zabedněná). Ve středu obou podélných průčelí předstupuje před hmotu stavby rizalit s okosenými nárožími (o 3 okenních osách). Stavba má na všech průčelích shodné architektonické členění, jehož základem je jemně profilovaná pásová a korunní římsa. Přízemí je spojeno průběžnou pásovou rustikou. Oba shodně řešené pravoúhlé portály (Jak S tak i J portál je rámován po stranách štíhlými lizénamy) s profilovanou šambránou jsou doplněny po stranách malými volutkami. Supraportu (stejně jako suprafenestry jednoduchých oken s plochou šambránou s páskou) tvoří plochý klenák, podložený v půli obdélným horizontálním polem. Střední osy rizalitů patra zdůraznují iónské pilastry s plastickými, do prostoru vystupujícími hlavicemi, doprovázené na vnější straně čtvrtpilastry s jednou volutou. Ostatní okenní osy jsou prostřídány volnými lizénovými pásy (na nárožích a na bočních průčelí jsou zdvojené). Okna patra mají úzké šambrány s ušima v podobě volutek, obdélné parapetní výplně a suprafenestry s jemně profilovanými segmentově ukončenými římsami (nad střední osou se zvlněnou římsou).