vila

Dům stojící na konci zástavby nad středem obce, patrový s obytným podkrovím a zvýšeným sklepem. Dům nepravidelného půdorysu přibližně písmene L, zděný z cihel na kamenné podezdívce, částečně utopen v terénu. Zadní křídlo tvoří původní patrový přístavek kůlny, nižší výškové úrovně. Patro zčásti hrázděné, střecha sedlová, na štítové stěně s polovalbou, rizalit v zadní okapové stěně s plnou valbou, pokrytá asfaltovým šindelem. Celý dům hrubě omítnut, stříkaná omítka žluté barvy. Patro svisle bedněné, na štítovém průčelí a části okapových stěn hrázděné, na štítovém průčelí bedněn štít. Bednění svislé, překryto latěmi, se zdobnými prkny s obloučkovým vlysem, hnědé barvy, latě a zdobné prvky tyrkysové, latě mají halvičky a tvoří drobné pilastry. Patro ve dvorní okapové stěně bez bednění. Okna bílé barvy. Na okapových stěnách fabionová korunní římsa, pod ní pás oblounu. Štítová stěna v přízemí dvouosá, okna čtyřdílná, dělená poutcem, spodní dva díly čtyřtabulkové, horní dva díly dvoutabulkové, vpadlé hladké šambrány. Okna ve slepých arkádách, na čelech arkád pilastry s deskovou hlavicí. V podezdívce tři oválná okna do sklepa. Hrázděné patro tříosé, okna dvoukřídlá, každé křídlo o šesti tabulkách. V bedněném štítu dvě dvoukřídlá šestitabulková okna do podkroví, s okenicemi jejichž výplň tvoří dřevěné žaluzie. V horní části štítu polovalba. Zadní okapová stěna v přední části bez otvorů, patro hrázděné, zadní část přízemí i patro čtyřosé, okna čtyřdílná, čtyřtabulková, všechna ve vpadlé hladké ploše v omítce. Ve střední části zadní okapové stěny vystupuje podsklepený, valbově zastřešený rizalit. V podezdívce rizalitu dvě oválná okna do sklepa, přízemí dvouosé, okna ve slepých arkádách stejná jako ve štítovém průčelí. Patro odděleno dvakrát předsazenou deskovou římsou, tříosé, okna dvokřídlá, každé křídlo šest tabulek, dřevěné okenice vyplněny žaluziemi. Na průčelní okapové stěně rizalitu v podezdívce oválné okno do sklepa, v přízemí stejné okno ve slepé arkádě jako na štítovém průčelí, v patře dvě okna stejná jako na štítovém průčelí rizalitu. U zadní okapové stěny rizalitu zvýšená terasa, z ní zadní vstup do budovy, vstupní dveře se světlíkem, vedle vstupu dvě malá čtvercová okénka. Ve střeše rizalitu celkem čtyři volská oka (1-2-1).V zadní části navazuje přístavek kůlny, tato část s výrazně zkoseným nárožím. V přízemí prkenné vstupní dveře, druhotné. Svisle bedněný štít zkoseného nároží se třemi sdruženými dvoukřídlými čtyřtabulkovými okny ve společném prkenném rámování. Vrchní část štítu mírně předsazena, v předsazené části jednotabulkové osmiboké okno, kolem prkenné rámování. Zadní okapová stěna v přízemí bez otvorů, v patře dvě obdélná dvoutabulková okénka, okenice se žaluziemi, a dřevěné svisle šalované dveře, ve střeše dvě volská oka. Ve štítové stěně přístavku dvoukřídlé osmitabulkové okno s hladkou šambránou, patro se zabedněnými otvory pro holuby, ve střeše volské oko. Dvorní okapová stěna v přízemí sedmiosá (původně patrně osmi). V přízemí v přední části dvě stejná okna jako ve štítovém průčelí, dále vstup do domu a okno do vstupní haly, jedno čtvercové čtyřtabulkové okno, dvoukřídlé dvanáctitabulkové okno a čtvercové čtyřtabulkové okno, všechna mají hladké šambrány. Okno do vstupní haly jednodílné, šestitabulkové, kolem šambrána u vnitřního okraje s vpadlým páskem, ve vrcholu klenák. Vstupní dveře v kamenném portálu, sloupky portálu s patkami, na čele vpadlé plochy, při okraji dvojité pásky. Nadpraží valeně klenuté, u vnějšího i vnitřního okraje dvojitý pásek, ve vrcholu klenák s vpadlou lichoběžníkovou plochou. Vstupní dveře dvoukřídlé, prosklené, spodní třetina kazetová výplň, v horní části vykouslé čtvrtkruhy, nade dveřmi paprskovitě členěný světlík. Patro do 1/3 hrázděné, osmiosé, dvě osy v hrázděné části. Okna dvoukřídlá, každé křídlo šest tabulek, vpadlé hladké šambrány. Prostřední tři osy jednodílná devítitabulková okna blíže k sobě ve vpadlé hladké ploše. Ve střeše šest volských ok. V přístavku ve dvoře jedno okno jako na štítovém průčelí, čelně vlevo vstup ve slepé arkádě, vstupní dveře dvoukřídlé, kazetové, ze 2/3 prosklené, hladká vpadlá šambrána. Patro se dvěma obdélnými dvoutabulkovými okénky, dřevěné okenice se žaluziemi, ve střeše dvě volská oka.Vnitřní dispozice zachována. Před domem ve dvoře zvýšená terasa a dlážděné kamenné zápraží.